Det norske kryptoselskapet Harmonychain har falt nær 30 prosent den siste uken. Tirsdag falt aksjen 17,66 prosent på Børsen. Én av forklaringene kan være nyheter fra Kina.

Harmonychain ble grunnlagt i 2017 av finansmann Bjørn Zachrisson og hadde sin første handelsdag på Euronext Growth i mai.

– Harmonychains heleide datterselskap, Lokotech, jobber med å utvikle markedets beste, mest effektive «scrypt miner», sier nåværende sjef Ola Stene-Johansen i Harmonychain.

Dette er maskiner som kan brukes for å utvinne kryptovalutaer slik som Dogecoin og Litecoin. Selskapet har store ambisjoner: I 2022 og 2023 skal det etter planen selge 60.000 slike maskiner, som de kaller for «Bulldozere». I følge selskapet har disse en salgsverdi på omkring 30-50.000 kroner per stykk.

De siste dagene har imidlertid aksjen falt kraftig, og over den siste uken har over en fjerdedel av selskapets markedsverdi forsvunnet i løse luften.

En av årsakene til fallet kan altså være at den kinesiske konkurrenten Bitmain nå har utviklet en ny maskin med fire ganger så stor kapasitet som den foregående modellen. Samtidig skal den være 13 prosent billigere enn dagens ledende modeller. Det melder kilder som blant andre bitcoin.com, der det også kommer frem at den første leveransen av den nye modellen vil skje i november 2021.

Bitmain ble grunnlagt av milliardær og gründer Jihan Wu i 2015, og er i dag verdens største produsent av datachiper for krypto-mining.

– Vi ser på det som en bekreftelse på at vår nisje er attraktiv

På spørsmål vedrørende det nye produktet fra konkurrenten i Kina, vil ikke sjef i Harmonychain Stene-Johansen uttale seg spesifikt.

– Jeg kan ikke kommentere konkret på en konkurrents produkt, men vi ser på det som en bekreftelse av at vår nisje er attraktiv og at det er mulig å utvikle et produkt som er vesentlig mye bedre enn det som eksisterer i markedet i dag, sier han.

Fra venstre til høyre: Styreleder Bjørn Zachrisson, Konsernsjef Ola Stene-Johansen, Chief Technology Officer Christian Rustad, Chief Financial Officer Ben Miklozek i Harmonychain.
Fra venstre til høyre: Styreleder Bjørn Zachrisson, Konsernsjef Ola Stene-Johansen, Chief Technology Officer Christian Rustad, Chief Financial Officer Ben Miklozek i Harmonychain. (Foto: Harmonychain)

Stene-Johansen virker heller ikke videre bekymret over selskapets posisjon i markedet.

– Vår strategi har hele tiden vært å utvikle den beste og mest effektive maskinen, og som vi har meldt tidligere er vi «on time and budget» med utviklingen.

– Ser du fallet i børskursen til Harmonychain den siste uken i sammenheng med nyhetene om Bitmain?

– Vi kommenterer ikke børskursen, svarer Stene-Johansen.

Harmonychain as ble først avvist på Euronext Growth da det opprinnelig søkte om å notere seg, ettersom børsen mente det manglet nødvendig informasjon for å kunne gjennomføre en notering.

Må passe seg for kinesiske konkurrenter

Tidligere sjef og nåværende styreleder i selskapet, Bjørn Zachrisson har uttalt at grunnen til at selskapet var sparsomme med å utgi opplysninger var bekymringer knyttet til den kinesiske hovedkonkurrenten Bitmain. Selskapet var bekymret for at Bitmain kunne forsøke å sabotere for dem om det fikk kjennskap til kryptoekspertmiljøet Harmonychain er tilknyttet.

– Hvis de får vite at et tilfeldig amerikansk navn, John Henry, har laget en chip for dette norske selskapet, så vil de ringe John Henry si at her har du 200 millioner dollar til å utvikle hva du vil, så lenge du trenerer utviklingen til Harmonychain. Kineserne vil sabotere og ødelegge for oss, har Zachrisson tidligere sagt til DN.

På eiersiden har selskapet velkjente investorer slik som finansprofessor på NHH, Thore Johnsen, og tidligere Pareto-sjef Kristen «Kris» Jakobsen. Milliardær og investor Arne Fredly hadde i mai en stor posisjon i selskapet, men har i ettertid solgt seg helt ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.