Oljeselskapet Norske Shell går sammen med de to kraftselskapene BKK og Lyse for å bygge havvind i Norge, ifølge en pressemelding torsdag.

De tre selskapene planlegger å søke konsesjoner for begge feltene som norske myndigheter har åpnet for utbygging, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

– Vi etablerer et langsiktig, industrielt partnerskap med en felles ambisjon om å være sentrale i arbeidet med grønn omstilling. Med dette vil vi bidra til utvikling av nye lønnsomme arbeidsplasser og bærekraftig industri i Norge. Sammen kan vi tilby det beste fra globale til lokale ressurser i et felles prosjekt, og blir en svært solid søker til disse havvindkonsesjonene, sier administrerende direktør Marianne J. Olsnes i Norske Shell.

– Litt overrasket

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux mener oljeselskapene ikke nødvendigvis går inn i havvind for å tjene masse penger, men for å kompensere for utslipp i de landene de opererer i.

– De er ikke inne i det her for å tjene penger på havvind, men for å slippe å betale karbonskatt. Ettersom Shell har vært på vippen om de skal være i Norge er jeg litt overrasket over at de er villig til å gi inn på havvind i Norge, sier han.

– For meg er det tegn på to ting. Shell har åpenbart kommet til konklusjonen om at de skal være i Norge. Og med Shell som en aktør er det videre tegn på press i marginene nettopp fordi de vil bruke havvindproduksjonen sin som en måte å forbedre utslippsprofilen sin, sier analytikeren.

Kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland i Norske Shell er tydelig på at de skal tjene penger på havvind, og svarer slik på utspille fra Holte:

– Det får nesten bli hans kommentar. Så å si all produksjonen vi har i Norge er gass som går i rør til Storbritannia som gjør at de slipper å bruke kull. Shell har mål om å bli et netto nullutslippsselskap og da regner vi også med at produktene vi selger skal ha netto nullutslipp i 2050. Vi har ikke tenkt til å bli et selskap som taper på ting vi gjør. Det å tjene penger på havvind er en helt soleklar ambisjon.

Han sier det har vært spekulasjoner rundt hvorvidt Shell skal fortsette å være i Norge eller ei, men sier de har «jobbet langs disse linjene veien». Soppeland påpeker at det er åpenbart at Shell må gjøre endringer i porteføljesammensetningen for å ha portefølje med netto nullutslipp.

En blant mange

Shell føyer seg nå inn i rekken av flere oljeselskaper som ønsker å satse på havvind i Norge.

  • Equinor meldte i mai at det sammen med RWE og Hydro skal søke om å utvikle en stor bunnfast havvindpark i området Sørlige Nordsjø II.
  • Det er ikke mer enn tre dager siden det britiske oljeselskapet BP meldte at det også kaster seg inn i kampen sammen med norske Statkraft og Røkkes havvindsatsing Aker Offshore Wind. Trioen skal også søke om å utvikle havvind i Sørlige Nordsjø II.
  • En snau uke før det igjen meldte vindselskapet Ørsted (tidligere olje- og gasselskap) at det inngår partnerskap med Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco for å utvikle havvind i Norge. Planen er å søke lisens i begge områdene.

DN har tidligere skrevet at også dagligvaregiganten Norgesgruppen vil være med på havvind. Gjennom et konsortium med Norseman Wind vil de inn i Sørlige Nordsjø II.

20 selskaper kjemper

Ifølge Holte er det nå totalt 20 selskaper fordelt på åtte ulike allianser som har søkt om konsesjon for utbygging av havvind i Norge.

– Konkurransen blir helt forferdelig, sier han.

Myndighetene har åpnet opp for at området Utsira Nord kan få opptil 1500 MW havvind og Sørlige Nordsjø II opptil 3000 MW.

De 20 selskapene skal nå først gjennom en kvalifiseringsrunde. Mot slutten av 2021 eller begynnelsen av neste år vil det foregå en auksjon. I løpet av første kvartal neste år vil man få vite hvilke selskaper som er blitt tildelt lisens.

Utbyggingen begynner typisk et til to år etter man er blitt tildelt lisens og deretter vil det ta to til tre år å bygge ut.

– Hvis de begynner i 2023 så har du noe i 2025 og 2026, sier Holte.

Soppeland i Norske Shell tror de vil hevde seg i konkurransen.

– Vi har partnerskap som har evne til å kombinere det regionale og globale for å forstå det samfunnet vi skal jobbe i. Vi er et finansielt sterkt selskap og selv om vi ikke har noen prislapp på det vi ønsker å få til, så er det åpenbart at dette blir tunge, finansielle løft som vi er godt vant til å ta, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.