Miniselskapet Havyard Group var onsdagens store vinner på Oslo Børs, med en oppgang på hele 158 prosent.

Havyard-verftet er basert i Fosnavåg, og driver skipsdesign og utvikling av blant annet nye batteridrevne ferger.

En av dem som nøt godt av kursoppgangen onsdag var den Stavanger-baserte daytraderen Svend Egil Larsen (50). Larsen er mest kjent for å ha blitt frifunnet for kursmanipulasjon etter å ha handlet mot algoritmestyrte databaserte aksjehandlere – den såkalte robothandelsaken.

Frifunnet i robothandelsaken

Etter å ha diskutert Havyard på diskusjonsforumet Xtrainvestor med blant andre forumets daglige leder Lars Tore Brandeggen, ble han overbevist om å kjøpe seg inn i selskapet, og for et par dager siden gikk han inn med i overkant av 40.000 aksjer på kurs 2,30 kroner. Til sammenligning stengte Havyard-aksjen på 6,22 kroner onsdag. Aksjeinvestoren har dermed en urealisert gevinst på 165.000 kroner bare på et par dager. .

Brandeggen i Xtrainvestor har også aksjer i Havyard, i overkant av 165.000, som onsdag er verdt drøyt en million kroner.

– Regnskapet ser helt god natt ut

Havyard har lenge slitt i krisetider for den maritime næringen, og endte 2019 med et underskudd etter skatt på i overkant av 60 millioner kroner. Larsen konstaterer at den økonomiske stillingen for selskapet ikke ser bra ut ved første øyekast:

– Regnskapet ser helt god natt ut. Men ved nærmere analyse ser man at dette egentlig er et grønt case med masse oppsidepotensiale. Selskapet skal produsere batteriferger og hydrogenbåter, og dette er underkommunisert i markedet. Selv har jeg ikke solgt en aksje, selv etter dagens kraftige oppgang.

Larsen mener det har vært mye fokus på landbasert grønn energi, men mindre på maritim grønn energi:

– Når dette kommer så kan Havyard bli en vinner.

– Kan fortsatt femdobles

Larsen mener Havyard som selskap kan bli mer offensive i å markedsføre seg selv som et grønt selskap:

– Det er klart dette er snakk om sindige vestlendinger som ikke er like aggressive i å «grønnvaske» selskaper som en del finansfolk på Aker Brygge.

Videre mener Larsen at en fair prising av selskapet kan ligge på rundt 800 millioner kroner, tilsvarende kurs 32 kroner. Sammenlignet med sluttkurs onsdag på 6,22 kroner, tilsvarer det en femdobling og vel så det.

Larsen mener dette kan forsvares hvis man ser på prisingen av Teco 2030 som ble notert på Merkur Market mandag denne uken. Det selskapet er nå verdsatt til rundt 435 millioner kroner, og Larsen mener casene ligner nok til at man kan bruke det som sammenligning. Han mener Havyard Group har betydelig større potensial.

Oppgang uten nyheter

Onsdagens kraftige kursoppgang var ikke drevet av noen konkrete nyheter fra selskapet. Larsen tror mye av oppgangen trolig kan forklares av at småsparere ble oppmerksomme på selskapet nettopp via Xtrainvestor.

Samtidig er det begrenset likviditet i aksjen, med kun 25 millioner utestående aksjer, der 40,35 prosent er kontrollert av Sævik-familien gjennom Havila Holding as.

Konsernsjef i Havyard Group, Gunnar Larsen, er ukjent med at selskapet skal ha blitt hausset opp på diskusjonsforumer. Han sier ledelsen i selskapet ikke ser noen konkrete triggere for den voldsomme kursoppgangen onsdag:

– Men vi registrerer at det er mer snakk om at selskapet har et grønt fokus.

Han ler når han hører Svend Egil Larsens kommentar om at selskapet kan bli bedre på grønnvasking:

– Haha, han har nok rett i at vi er litt beskjedne sunnmøringer. Dessuten har selskapet vært igjennom en tøff tid med fokus på å restrukturere verftet. Vi har ikke hatt tid eller ressurser til å få det grønne potensialet vårt frem i lyset. Det er hyggelig at markedet får øynene opp for at vi ikke er et rent verftsselskap. Vi har jobbet lenge med muligheter knyttet til det grønne skiftet, og ser frem til å hjelpe våre kunder med rene, elektrifiserte ferger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.