Investor Øystein Stray Spetalen trekker seg fra styrevervet i Oslo Børs-noterte Horisont Energi, fremgår det av en melding fra selskapet torsdag morgen.

Avgangen skjer med umiddelbar virkning.

– Selskapet vil gjerne takke Øystein Stray Spetalen for hans bidrag gjennom mens han var styremedlem, heter det i en børsmelding.

DN har vært i kontakt med Stray Spetalen, som sier han ikke har noen kommentar til avgangen.

Horisont Energi-aksjen faller rundt to prosent på Oslo Børs torsdag morgen.

Kursras

Spetalen er aksjonær i Horisont Energi både gjennom eiendeler han har i Ferncliffe og indirekte gjennom Saga Pure.

Ifølge en børsmelding onsdag kveld solgte Spetalen totalt 285.000 aksjer gjennom selskapet Ferncliff Listed Dai til kurs 18,5 kroner, tilsvarende 5,3 millioner kroner. Han solgte også 15.000 aksjer privat til kurs 19,32 kroner, som ga en utbetaling på 270.000 kroner.

Etter salget eier Spetalen 836.000 aksjer gjennom Ferncliff-selskapet og null aksjer privat.

Like etter børsåpning torsdag skriver selskapet i en ny melding at det amerikanske hedgefondet QVT Financial LP har solgt 250.000 aksjer i Horisont, til en pris på 18,4 kroner per aksje. Det tilsvarer et salg for 4,6 millioner kroner. Styreobservatør Lars Foss-Skiftesvik er tilknyttet hedgefondet, og selskapet må derfor melde om transaksjonen til markedet.

Horisont Energis flaggskipsprosjekt er en fabrikk i Finnmark som skal produsere ammoniakk basert på hydrogen som er fremstilt av gass fra Barentshavet, med tilhørende fangst av CO2 så produktet blir klimavennlig. Horisont fikk med seg oljegigantene Equinor og Vår Energi som samarbeidspartnere, nesten en halv milliard i støtte fra Enova, og en nesten like stor investering fra den tyske energigiganten E. ON, som nå er hovedeier med over 25 prosent.

Men onsdag morgen kom en nyhet som markedet mislikte sterkt: Både Equinor og Vår Energi kaster inn håndkleet, og trekker seg fra Barents Blue-prosjektet.

De to oljeselskapene ble erstattet av den spanske ammoniakk- og gjødselprodusenten Fertiberia, men det hjelper ikke på investorenes reaksjon: Horisont Energi-aksjen falt med 54 prosent på Euronext Growth onsdag formiddag til kurs 17,26 kroner.

Det betyr at selskapets markedsverdi ble mer enn halvert til 385 millioner kroner.

Vår vil ha større løsninger

I to separate meldinger onsdag, forklarte Equinor og Vår hvorfor de valgte å ikke fornye avtalen med Horisont etter at den utløp 31. januar.

– Utvikling av de påviste ressursene i regionen, inkludert Goliat, Alke og Lupa, vil kreve en eksportløsning med større kapasitet enn det vi ser er realistisk innenfor rammen av prosjektet. Vi takker for samarbeidet med Equinor og Horisont Energi og ønsker operatøren lykke til med videre modning av Barents Blue, sa prosjektutviklingsdirektør i Vår, Atle Reinseth.

Equinor understreker på sin side at det fortsatt er «positive til å utforske mulige gassforsyningsløsninger fra Hammerfest LNG til Barents Blue-prosjektet etter endringene i partnerskapet.»

Hammerfest LNG er Equinors gassanlegg på Melkøya, som prosesserer produksjonen fra Snøhvit-feltet, som nedkjøles til flytende form og eksporteres på skip.

Når Horisont og Fertiberia har en full partnerskapsavtale på plass 1. april, skal de eie 50 prosent hver av prosjektet, sier Horisont i sin egen melding. Horisont ser nå også etter en ny operatør for CO2-lagringssiden av prosjektet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.