Oljeprisen fortsetter oppover, og torsdag ettermiddag ble nordsjøolje omsatt for nesten 89 dollar fatet.

Blant tungvekterne falt Frontline over tre prosent, Aker BP endte ned 1,87 prosent, mens Adevinta stupte nesten ni prosent.

Etter en «høstbunn» i slutten av september, da hovedindeksen på Oslo Børs nådde sitt laveste punkt siden mai 2021, har det gått raskt oppover i månedene siden.

Oppgangen de siste drøye to månedene er på 13 prosent, noe som gjør at hovedindeksen er 1,6 prosent i pluss så langt i år, idet vi tar fatt på den siste måneden i 2022. På desembers første handelsdag stiger Oslo Børs 0,3 prosent.

I november steg hovedindeksen 3,85 prosent, etter en oppgang på 6,6 prosent i oktober.

Kreftvaksine på topp

På toppen av listen over kursvinnerne blant hovedliste-selskapene i november er det kreftvaksineselskapet Ultimovacs som troner med en oppgang på 31,63 prosent. Selskapet er verdsatt til 3,5 milliarder kroner på Oslo Børs.

Selskapet la frem tredjekvartalstall i starten av november der det meldte om ventede testresultater fra UV-studiets fase én og to i første halvdel av neste år.

På andreplass over novembers kursvinnere er rederiet Wallenius Wilhelmsen med en oppgang på 23,2 prosent. Selskapet, som er verdsatt til 38,5 milliarder på Børsen, kunne i starten av november melde om sitt beste kvartal noensinne, da inntektene økte til 1,4 milliarder dollar. Rederiet betalte ut et utbytte på 0,06 dollar per aksje i etterkant av rapportfremleggelsen.

Bergenbio ble aksjen med det tredje høyeste kursløftet i måneden som var, med en oppgang på 22,65 prosent. Biotekselskapet, som har investor Trond Mohn som største eier, er verdsatt til 799,3 millioner kroner på Oslo Børs.

I andre enden av listen var det Rec Silicon som hadde den svakeste november-måneden av selskapene på hovedlisten. Aksjen falt 14,4 prosent i måneden som gikk. Selskapet meldte i tredje kvartal om et tap på driften på rett oppunder 20 millioner dollar.

De andre kurstaperne var Aker Solutions og Kid, som falt henholdsvis 12 og 9,9 prosent i november. Aker Solutions la frem tredjekvartalstall i slutten av oktober, og ble ifølge analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier straffet ufortjent hardt av markedet, med et fall på over to prosent samme dag som kvartalsrapporten ble lagt frem.

Interiørkjeden Kid måtte på sin side melde om lavere bruttomargin i tredje kvartal allerede i forkant av rapporten, som til slutt viste en halvering av resultatet før skatt.

Nedsalg i Adevinta

Et drøyt kvarter etter børsstenging onsdag meldte mediekonsernet Schibsted at det vurderte å selge to prosent av de utestående aksjene i Adevinta, gjennom et såkalt blokksalg. Litt før halv elleve onsdag kveld kom fasiten: de 24,5 millioner aksjene ble solgt for 1,7 milliarder kroner, til en rabatt på litt over ni prosent i forhold til onsdagens sluttkurs.

Adevinta falt med 8,87 prosent torsdag.

– Gjennom tiden vår som en større aksjonær, har Schibsted bidratt til Adevintas sterke vekst. Som kommunisert tidligere, er aksjebeholdningen vår i Adevinta finansiell, og vi vil over tid redusere vår eksponering, med fokus på å skape verdier for våre aksjonærer, skrev Schibsted i den første børsmeldingen onsdag ettermiddag.

Schibsted var lenge største eier i Adevinta, men etter en gigantavtale tilbake i 2020, der Adevinta kjøpte hele rubrikkvirksomheten til brukthandelsgiganten Ebay, endte sistnevnte opp med 40 prosent av de utestående aksjene i Adevinta.

Samtidig gikk Schibsted fra en eierpost på 59 prosent til dagens 33 prosent, og uttalte klart at det ville redusere posisjonen på sikt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.