Oljeprisen er ned mer enn ti prosent og handles til rundt 23 dollar fatet, mens andre europeiske børser også står i minus. Sent på formiddagen er noe av nedgangen fra start på Oslo Børs hentet inn.
- Hovedindeksen er opp om lag 0,2 prosent litt før klokken 13.
- Oljeprisen har falt drastisk siden børsåpning i Asia. Tidligere Obama-rådgiver beskriver det som en «historisk kollaps». Børsgiganten Equinor åpnet kraftig ned, over fire prosent, men har nå snudd i pluss, og stiger rundt 0,2 prosent. Aker BP faller rundt 1,9 prosent.
- Tankrederiet Frontline er blant de aller mest omsatte aksjene på børsen, og steg kraftig fra start. Ut på formiddagen fortsetter oppturen og aksjen stiger mer enn ti prosent. Tankmarkedet har vært gjennom uker med fantasirater, og Frontline, som er kontrollert av milliardæren og skipsrederen John Fredriksen er, er i rute til å gjøre et rekordår.
- Flyselskapet Norwegian hadde ingen god start på dagen, og fortsetter ned. Aksjen er ned rundt 3,7 prosent.
- SoftOx-aksjen hadde handelsstans rundt klokken 10:00 i påvente av en melding fra selskapet. En times tid senere kom nyheten om at selskapet delfinansierer et forskerteam på København Universitet. Teamet skal starte arbeidet med å se på effekten av SoftOx sin teknologi til inhalasjon for å motvirke virale og bakterielle infeksjoner i luftveier og lunger. Aksjen stiger mer enn 30 prosent.
For god til å være sann
Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets mener at oppgangen på Wall Street virket «for god til å være sann», og mener at mye tyder på at den var det også.
– Det har ikke vært noen gode nyheter som har drevet det, verken økonomiske eller i forbindelse med smittespredning. Det er drevet av en kombinasjon av de økonomiske tiltakene og rebalanseringseffekten, sier hun til DN.
Med rebalanseringseffekten mener hun fenomenet som oppstår ettersom mange fond, inkludert det norske oljefondet, har en strategi som gjør at de til skal ha en fast gitt fordeling mellom de ulike aktivaklassene, der gitte prosentandeler av fondets midler skal være investert i aksjer, obligasjoner og andre ting.
– Når aksjeverdiene da faller mye, som de gjorde gjennom siste halvdel av første kvartal, så faller også andelen aksjer under nivået den skal være på. For å holde andelen intakt må forvalterne da ut å kjøpe aksjer igjen, enten de vil det eller ikke, skriver hun i morgenrapporten sin.
Hun understreker imidlertid at økonomiske krisetiltak ikke er dårlige nyheter.
– Det er gode nyheter det vi fikk forrige uke, at sentralbankene kommer med tiltak, det er nok også en forklaring på hvorfor børsene steg, men at de steg så mye på så kort tid var nok litt for godt til å være sant.
Tror oljeprisen vil fortsette å falle
Lars Mouland og Dane Cekov i Nordea Markets legger i sin morgenrapport vekt på fallet i oljeprisene.
– Overskuddet av olje blir tydeligere etterhvert som en stadig større del av verden stenges ned. Lagrene fylles raskt opp og det begynner å bli vanskelig å finne et sted å gjøre av produksjonen. Det er store lokale prisforskjeller på olje avhengig av lagerkapasitet, og amerikansk skiferolje har blitt omsatt til negative priser.
De forklarer at det tar tid å stenge ned oljeproduksjonen mange steder, og tror derfor ikke at overskuddsproblemet blir noe mindre med det første.
– Oljeprisen vil dermed mest sannsynlig fortsette å falle, noe som mest sannsynlig vil fortsette å presse kronen svakere. Selv om Norges Bank intervenerer, tror vi ikke vil klare å stoppe denne bevegelsen helt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.