Da det norske videoselskapet Huddly varslet børsnotering høsten 2020 var det med rakettvekst i ryggen og stigende aksjekurser. I fjor bremset det helt opp.

Allerede i fjorårets tredje kvartal var det tydelig at det begynte å butte. Da hadde teknologiselskapets inntekter falt fra samme periode året før og Huddly-ledelsen justerte ned egne forventninger til omsetning. Men det var ikke første gang. Fjoråret bød nemlig på en rekke nedslående justeringer fra tek-selskapet:

  • I forbindelse med fremleggelsen av førstekvartalstallene i mai anslo Huddly fjorårets inntekter å havne mellom 400 og 500 millioner kroner.
  • Da selskapet la frem tall for andre kvartal i august var dette krympet inn til et anslag mellom 400 og 450 millioner kroner.
  • I november sa Huddly at inntektene anslås å havne mellom 350 og 370 millioner kroner.

Tirsdag legger selskapet frem resultater for fjerde kvartal. Målet ble absolutt ikke nådd.

Fjorårets inntekter endte på rundt 337 millioner kroner. Det er et fall fra 366 millioner kroner i 2020 for det norske teknologiselskapet.

Skuffet flere steder

Ikke nok med det. I november la Huddly i tillegg frem anslag for hva man så for seg bruttomarginen ville være i fjerde kvartal. Også der bommet selskapet.

For mens man i november anslo en bruttomargin på rundt 50 prosent, endte denne i stedet på 44 prosent. Kjøpsprisvariasjoner (PPV) for komponenter påvirket bruttomarginen med rundt fem prosentpoeng, skriver selskapet tirsdag. I fjerde kvartal 2020 var bruttomarginen på 55 prosent.

– Jeg har stor forståelse og respekt for at vi skuffer markedet på forventningene som var der, sier den ferske toppsjefen Alexander Woxen.

Alexander Woxen tok over som administrerende direktør i Huddly i februar. Tirsdag la han frem resultater for fjorårets fjerde kvartal.
Alexander Woxen tok over som administrerende direktør i Huddly i februar. Tirsdag la han frem resultater for fjorårets fjerde kvartal. (Foto: Gunnar Lier)

I 2022 anslår Huddly å ha en omsetning på mellom 450 og 550 millioner kroner. Bruttomarginen ventes å ligge på 50 prosent. Selskapet har ingen umiddelbare planer om å droppe guiding på resultater fremover.

– Det er helt klart at det er krevende å guide fra et kvartal til et annet. Vi guider inn i år også og jeg vil ikke anbefale å endre tilnærming uten at vi har tenkt nøye gjennom det, sier Woxen.

Huddly-aksjen faller rundt fire seks prosent tirsdag formiddag.

– Vekstselskaper bør vokse

I fjerde kvartal fikk Huddly et driftsresultat på minus 80 millioner kroner. I samme periode året før var driftsresultat positivt med 32 millioner kroner. Inntektene i kvartalet var 101 millioner kroner, ned fra 112 millioner kroner.

– Vekstselskaper bør vokse. Når man strekker en linje over ett til to år tror jeg dette vil være et år med flat utvikling som jevner seg ut i det store bildet. Dette selskapet har alle forutsetninger for å vokse, sier toppsjef Woxen.

Ifølge Huddly fortsatte direkte og indirekte utfordringer i verdikjeden å påvirke omsetning og inntjening i fjerde kvartal. Woxen sier at selskapets sterke posisjon faktisk er kontormarkedet, mens det er hjemmekontormarkedet som har hatt sterk vekst.

– Vi kommer mer til vår rett når arbeidsstyrken skal returnere til kontorene sine i global skala. Vi ser at ordrereserven ut året vokste med cirka 23 prosent fra slutten av tredje kvartal til fjerde kvartal. Det er et godt momentum inn i året, sier han.

Kurskollaps

For 2021 samlet fikk Huddly et driftsresultat på minus 331 millioner kroner. I 2020 var driftsresultatet positivt med 105 millioner kroner.

Siden børsnoteringen for ganske nøyaktig ett år siden har Huddly-aksjen over halvert seg i verdi. Selskapet er i dag verdt 1,5 milliarder kroner på Oslo Børs sin markedsplass Euronext Growth.

Mot tampen av fjoråret varslet Huddly at Alexander Woxen skulle ta over som administrerende direktør for gründer Stein Ove Eriksen. Woxen tok over i februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.