– Fra dag én har jeg vært tydelig: Inntjeningen har rett og slett vært for lav.

Slik innledet Hydro-sjef Hilde Marie Aasheim fra scenen på Hydros investordag tirsdag morgen.

Frem til hun tok ordet hadde taxiene stimlet sammen utenfor lokalene. Inne hadde salen fylt seg opp av investorer og analytikere fløyet og kjørt inn for dagen.

Aasheim var tydelig på at selskapet ikke lenger skal prøve å vokse videre, men må bedre de økonomiske resultatene med kostnadskutt og omstillinger. Aasheim lovet totalt 7,3 milliarder kroner i økte driftsresultater de neste fem årene gjennom kutt og harde prioriteringer i hele virksomheten.

– Det blir kraftige endringer, varslet hun.

– Vi må gjennom dette for å bevare resten av arbeidsplassene.

Flere må gå

Hydros nye finansdirektør Pål Kildemo bekreftet samtidig at nedskjæringene blir tøffere enn tidligere enkelttall Hydro har meldt:

  • Tidligere denne måneden meldte Hydro at 735 årsverk skal kuttes ved Hydros valseverk, hovedsakelig i Tyskland.
  • Det totale antallet årsverk som må gå er langt større: Totalt rundt 2200 ansatte kommer til å miste jobben frem til 2023 sammenlignet med 2018-nivå.
  • Administrasjonen i Norge og andre land skal kuttes med 250 ansatte.
  • I tillegg skal 1200 ansatte kuttes fra Hydros anlegg for såkalte «ekstruderte produkter», som på Magnor i Hedmark, der aluminium presses til ferdige produkter.

Ifølge Kildemo har få av de 2200 sluttet hittil, slik at tallet på hvor mange som skal gå de neste fire årene er relativt nær 2200. Det vil gjøre et markant innhugg i Hydros totalt 35.000 ansatte globalt.

Hvor mange som vil miste jobben i Norge er fortsatt ikke klart, men Kildemo varsler at både administrasjonen på Vækerø og Hydros valseverk i Holmestrand og på Karmøy kommer til å miste ansatte.

Vurderer å selge unna

Det er nemlig valseverkene Aasheim vil gå hardest løs på.

På Hydros nettsider omtaler selskapet seg som «den verdensledende produsenten av avanserte valsede aluminiumsprodukter», nemlig aluminiumsfolie og andre ferdige aluminiumsprodukter laget av tynne plater ved valseverk.

Tirsdag gikk Aasheim langt i å antyde at hun vil kvitte seg med denne statusen – og potensielt selge deler eller hele virksomheten.

– Vi kan komme til å se på ulike eierskap-scenarioer, sa hun.

Aasheim hadde på forhånd varslet en «total restrukturering» for disse Hydro-anleggene.

«Det er nå jobben begynner»

Mens aksjemarkedet reagerte på Aasheims planer med å sende Hydro-aksjen ned over én prosent på en ellers relativt flat Oslo Børs, reagerer norske analytikere positivt på at selskapet nå vil jobbe med å kutte i egen portefølje fremfor å vokse.

Analytiker Truls Engene i SEB skriver til DN at den nye retningen er «veldig riktig prioritering av selskapet».

Analytiker Eivind Sars Vedding i DNB kaller Aasheims kostnadskutt for «kraftigere kost» og et steg opp sammenlignet med den tidligere ledelsens kuttplaner. Han viser til at Hydro tidligere har annonsert flere kostnadsprogrammer som de ikke har innfridd.

– Vi som aksjeanalytikere har i hvert fall ikke sett det på bunnlinjen, sier han.

– Det er nå jobben begynner. Nå må de vise at de mener alvor. Jeg har troen på dem. De gir klare svar her i dag, sier Sars Vedding.

DNB-analytikeren tror imidlertid Hydro kan slite med å få solgt valseverkene sine, både i Norge og Tyskland.

– I hvert fall til den prisen de vil ha. Få er interesserte i dette nå, sier han og påpeker at etterspørselen er lav, spesielt med økonomisk resesjon i Tyskland.

– Hydro mener hele valsede produkter-porteføljen er verdt 12 milliarder. Jeg tror ikke engang de kan få halvparten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.