– Dette har vi ventet på lenge, sier kommunikasjonssjef Bjørn Skaar lettet etter meldingene fra Brasil.

Hydro melder at produksjonen ved selskapets gigantiske aluminaraffineri i Brasil kan starte opp for fullt igjen.

I en børsmelding mandag ettermiddag opplyser Hydro at en domstol i delstaten Belem nå har fjernet de siste restriksjonene på produksjon ved anlegget, som er verdens største.

Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.
Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim. (Foto: Gunnar Lier)

I ett år og tre måneder, siden februar 2018, har Hydro måttet produsere for halv maskin ved anlegget nord i Brasil. Pålegget om redusert produksjon kom etter at urenset vann ble sluppet fra anlegget ut i Pará-elven under et kraftig regnvær. Hydro har lenge jobbet for å løse krisen, som har sendt selskapets aksjekurs ned.

Aluminiumprisen faller

Et skår i gleden for Hydro er at aluminiumprisen falt brått ned mot det laveste nivået på to år etter rettsavgjørelsen i Brasil. På metallbørsen i London falt prisen med 2,7 prosent, det største daglige fallet siden mars, og endte på 1797,50 dollar per tonn.

Prisene i de internasjonale aluminiums- og aluminamarkedene har vært for nedadgående hele det siste året, til tross for Hydros problemer i Brasil, og mer enn spist opp den siste prisoppgangen i april 2018 da det ble innført sanksjoner mot den russiske aluminiumkjempen Rusal.

Hydro tar tar nå sikte på å øke produksjonen ved Alunorte til normalt nivå igjen etter dommen i den føderale domstolen.

Alunorte er et raffineri for bauksitt til alumina, det viktigste råstoffet i aluminium. Gigantfabrikken får sin bauksitt fra Paragominas noen mil inn i landet, og også driften her vil nå gjenopptas i takt med at Alunorte kjører opp igjen produksjonen. Hydro sier det også snart vil ta en beslutning om produksjonen ved det deleide aluminiumssmelteverket Albras, som er naboanlegget til Alunorte, skal øke produksjonen.

Domsbeslutningen i Brasil er meget gode nyheter for Hilde Merete Aasheim, som tiltrådte som ny toppsjef for under to uker siden, onsdag den 8. mai.

– Jeg er fornøyd og oppmuntret av den enorme innsatsen fra våre folk i Alunorte. Beslutningen er meget viktig for våre ansatte, lokalsamfunnene, underleverandører og kunder, sier Aasheim i meldingen fra Hydro.

Hun beskriver anlegget i Brasil som strategisk viktig for Hydro, og at dette styrker selskapets robusthet og evne til inntjening langs hele verdikjeden.

Men det er ikke gjort over natten å komme tilbake til produksjonsnivåene fra før krisen. Hydro håper å være tilbake til 75-85 prosent av full produksjonskapasitet i løpet av to måneder, før man i tredje kvartal ytterligere øker produksjonen.

Hinder gjenstår

Selv om Hydro og Alunorte nå er kvitt den største proppen i systemet, gjenstår det fremdeles ett viktig hinder: Alunorte er nemlig pålagt et embargo mot å bruke sitt nye og avanserte deponi for bauksittrestene, såkalt rødslam.

Det gamle deponiet benytter moderne såkalt pressfilterteknologi, og Hydro vil dessuten ha ytterligere ett pressfilter på dette deponiet i gang i løpet av tredje kvartal. Hydro har opplyst at deponiet har en kapasitet på et eller annet sted mellom åtte og 18 måneder ved full produksjon.

– På sikt må vi få tatt i bruk det nye deponiet. Men det er opp til domstolene, og vi har ikke fått noen signaler om hvor lang tid det vil ta, sier Skaar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.