Det har vært en lang rekke skritt frem, tilbake, forhandlingsbrudd og utsettelser for Hydro i Brasil det siste året. Selskapet har jobbet knallhardt for resultatet som endelig kom mandag kveld norsk tid: En brasiliansk domstol fjerner produksjonsforbudet som fra 1. mars i fjor har tvunget Hydro til å kjøre for halv maskin på sitt viktige anlegg i Brasil.

Nå kan Hydro gå tilbake til full produksjon ved aluminaraffineriet Alunorte, som produserer det viktigste råstoffet for aluminium. Også aluminiumsverket Albras, som Hydro eier halvparten av og som er nærmeste nabo til Alunorte-anlegget, ventes å gå tilbake til full produksjon.

Dermed kan det være slutt på milliardtapene i Brasil, som startet med et kraftig regnskyll i februar i fjor og utviklet seg til en svært betent sak for den norske aluminiumsgiganten.

– De ansatte er rolige nå. Det verste er over, sier Edil Pinheiro da Silva, som har jobbet ved smelteovnene i Albras i 29 år. Han fryktet lenge å miste jobben. Det samme gjorde mange kolleger.

– Det kjennes som vi alle har gjort det som måtte gjøres for å snu dette. Det gjelder de ansatte, fagforeningene, Albras, Alunorte, myndighetene og statsadvokatene, sier da Silva.

Vil ta flere måneder

Det kan ha vært de brasilianske statsadvokatene i Ministério Público som sørget for at Hydro nå fikk sitt ja. Etter et år med til dels intense forhandlinger, forhandlingssammenbrudd og etter hvert betydelige pengebidrag fra Hydro til lokalsamfunnet, erklærte statsadvokatene i april at Hydro-anlegget Alunorte var trygt nok til å gjenoppta full produksjon.

15. mai kom den første dommen i Hydros favør, den sivilrettslige. Mandag kom også den andre og viktige strafferettslige dommen som opphever embargoet.

Ifølge da Silva kan det ta tid å komme tilbake til full produksjon på Albras' aluminiumssmelteovner.

– Nå venter det vanskelige, som er å starte opp alt igjen. Ved Albras har halvparten av ovnene vært helt frakoblet, og det er ikke så lett å bare starte dem igjen. Jeg vil tro det kan ta seks måneder, anslår han.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro sier at en beslutning om oppstart på ALbras vil tas om kort tid, og at det er vanlig at oppstart av ovner tar tid. For Alunorte-raffineriet vil det ta to måneder før det når 75–85 prosent av sin kapasitet. Nytt renseutstyr i produksjonen skal bidra til å øke produksjonen ytterligere. Hydro mangler fremdeles tillatelse til å ta i bruk sitt nye rødslams-deponi, der restene fra raffineringen havner. Det gamle deponiet varer i åtte til 18 måneder, ifølge Hydro.

Aksjehopp

Hydro-aksjen fikk et løft på seks prosent fra start på Oslo Børs tirsdag etter gladmeldingen mandag kveld. Nyheten fikk også storbanken JP Morgan til å skru opp kursmålet for Hydro-aksjen fra 40 til 45 kroner.

Oppstarten er imidlertid en blandet nyhet. Det gjør at Hydro at øke produksjonen, men det betyr i sin tur at det kommer mer alumina - og mer aluminium - i markedet, og prisene vil dermed falle, alt annet like. Analytiker Truls Engene i SEB påpekte at Hydros gladmelding var blant faktorene som trakk aluminiumsprisen videre ned tirsdag – hele 2,1 prosent.

– Det er fordi man ser at det vil komme mer alumina ut på markedet, slik at aluminaprisene trolig vil falle videre.

Alumina er hovedingrediensen i aluminium. Hydros aluminaraffineri Alunorte sto før produksjonskuttet i fjor for mer enn fem prosent av verdens aluminamarked.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.