Fredag kveld norsk tid sendte brasilianske Ministério Público ut en pressemelding om påstander om nye utslipp fra Hydros aluminaraffineri Alunorte i Brasil. Hydro gis ifølge meldingen 48 timer til å gi en forklaring til myndighetene.

Myndighetene skal torsdag ha mottatt meldinger om skittent vann utenfor anleggsområdet til Hydro, i nærheten av anleggets nyeste rødslamdeponi. Prøver av vannet ble innhentet for analyse ved inspeksjoner fra blant andre de lokale miljømyndighetene Semas og forskningsinstituttet Evandro Chagas.

Meldingen kom kort tid etter at Ministério Público overfor DN bekreftet at samtalene om den såkalte TAC-avtalen gikk fremover, og at en endelig avtale er ventet å komme på plass innen utløpet av juni.

På spørsmål om saken vil påvirke forhandlingene, uttaler statsadvokat Felie de Moura Palha til DN at myndighetene vil avvente svaret fra Hydro.

Avviser lekkasjer fra deponi

Hydro bekrefter at selskapet samarbeider med myndighetene om situasjonen, men avviser påstandene om utslipp fra rødslamdeponiene på anlegget.

- Det har ikke vært lekkasje fra bauksittrestdeponiene på Alunorte. I dette tilfellet er det snakk om et dedikert område som ligger utenfor den ytterste vollgraven rundt deponiet, og dermed utenfor arealet der alt regnvann samles og sendes til renseanlegget, skriver informasjonsdirektør Halvor Molland.

Han sier området som nå har blitt inspisert av myndighetene inneholder jord som ble flyttet da det nye rødslamdeponiet ble bygget.

- Området brukes til å lagre jordsmonn som er tiltenkt fremtidig rehabilitering av deponiene. Dette er jord som stammer fra etableringen av deponiet, og som ikke har vært i kontakt med bauksittrester eller kaustisk soda.(Vilkår)