Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 949 millioner kroner, og en omsetning på 30,9 milliarder kroner i andre kvartal.

Av den ferske kvartalsrapporten går det frem at selskapet fikk et nettotap på 1,5 milliarder kroner. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg var det ventet et nettotap på 1,8 milliarder kroner.

Selskapet skriver at resultatet var påvirket av svake markedsforhold som følge av korona, som har preget priser og volumer.

– Vi er inne i en svært krevende periode, og jeg er glad for at vi evner å ta vare på folk og drift, holde hjulene i gang og sikre likviditeten. Samtidig posisjonerer vi selskapet for framtiden, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i en børsmelding.

På forhånd var det ventet at det underliggende driftsresultatet (ebit) skulle mer enn halvere seg til 330,4 millioner kroner. I fjor var driftsresultatet på 875 millioner.

Ved utgangen av kvartalet hadde Hydro 15,4 milliarder kroner i kontanter og kontantekvivalenter.

I kvartalet bokførte selskapet nedskrivninger på 1,8 milliarder kroner.

Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim legger onsdag morgen frem selskapets resultater for andre kvartal. Her avbildet fra en tidligere presentasjon.
Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim legger onsdag morgen frem selskapets resultater for andre kvartal. Her avbildet fra en tidligere presentasjon. (Foto: Håkon Mosvold Larsen,/NTB Scanpix)

Trekker frem Alunorte

I kvartalsrapporten skriver selskapet at opptrappingen av aluminiumsraffineriet Alunorte i Brasil var en positiv bidragsyter til resultatene i andre kvartal, i tillegg til rekordlave produksjonskostnader ved raffineriet.

«Disse positive elementene ble delvis motvirket av svakere realiserte priser på alumina og aluminium i tillegg til lavere volumer nedstrøms», heter det i kvartalsrapporten.

Brasil-anlegget har tidligere skapt hodebry for Hydro.

Etter et kraftig regnfall i midten av februar 2018 ble Alunorte-anlegget oversvømmet, og ledelsen ved fabrikken valgte å sende ubehandlet vann med avfallsstoffer rett ut i Pará-elven. Hydro ble også anklaget for mer alvorlige miljøutslipp fra rødslamdeponier, som selskapet og miljømyndighetene har avvist.

I begynnelsen av mars 2018 ble Hydro tvunget til å halvere produksjonen ved Alunorte, og til å stoppe all bruk av et rødslamdeponi. Forbudene førte også til produksjonskutt ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras. Alle produksjons- og er nå bruksforbud opphevet i domstolene.

Ventet full koronaeffekt i andre kvartal

Da konsernsjef Hilde Merete Aasheim i april la frem resultatene for første kvartal gjorde hun det klart at koronaviruset ikke hadde slått så mye inn i resultatet, og at den effekten ville komme for fullt i andre kvartal. Dette gjenspeilte seg i analytikernes forventninger.

På forhånd hadde analytikerne ventet at omsetningen skulle falle kraftig fra 39,2 milliarder i samme periode i fjor til 30,9 milliarder i år, ifølge Bloomberg.

Aasheim opplyste i april at Hydros ordrebok var kuttet med 40 prosent som følge av at nedstengningene i Europa og USA hadde sendt bilfabrikker i dvalemodus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.