Onsdag leverte Hydro nye kvartalstall som sendte aksjen opp fem prosent, forbi 34 kroner aksjen. Blant meglerhusene som likte Hydro-resultatene presentert onsdag morgen er Pareto og SEB, som har satt et nytt kursmål på 38 kroner aksjen. Swedbank høyner til 43 kroner aksjen.

Det skjer til tross for at resultatene er kraftig ned siden de samme månedene i fjor. Hydros underliggende driftsresultat, uten engangskostnader og nedskrivninger, endte på 1,37 milliarder kroner. Det gir en klar nedgang fra samme periode i fjor, da driftsresultatet endte på 2,7 milliarder kroner.

Analytikere mener tallene overrasket positivt på kostnadssiden, som gir tillit til toppsjef Aasheims innstrammingsplaner, etter snart seks måneder i sjefsstolen.

– Selv om resultatene er noe ned fra i fjor, kom de inn godt over forventninger. Lavere kostnader er hovedavviket, som vil gi positivt utslag i estimatene, sier analytiker Truls Engene i SEB.

Lavere omsetning

Fra atriet i Hydros hovedkvartal på Vækerø i Oslo beskrev Hydro-toppsjefen et vanskelig marked med lavere aluminiumspriser og usikkerhet hos innkjøpere på grunn av usikre økonomiske tider, som gir lavere etterspørsel.

Hennes planer om kostnadskutt går samtidig i riktig retning, med et første mål om en halv milliard i forbedringer av kostnader innen utløpet av 2019.

– Jeg er glad for å kunne stå her og si at vi kommer til å levere på målet om 500 millioner kroner, sa Aasheim.

Blant de største grepene Aasheim har varslet i sine første måneder som toppsjef, er en ny gjennomgang av de delene av Hydro som ikke produserer aluminium fra råvarer, men produserer ferdigformede produkter av aluminium, typisk på bestilling fra industrikunder.

Derfor har selskapet besluttet å stenge en rekke Hydro-fabrikker utenfor Norge: Pinto i Spania, fabrikker i Redditch og Rotherham og et varehus i Wakefield i Storbritannia, et varehus i Lodz i Polen, Hydros Düsseldorf-kontor, og to Hydro-fabrikker i Sør-Carolina og Michigan i USA.

Sluttpakker

De mange nedstengningene er en del av Hydros plan om å kutte totalt 2200 årsverk i løpet av fem år, innen 2023. Det skal hjelpe aluminiumsgiganten med å slanke kostnadene med totalt 6,4 milliarder de neste årene, men koster samtidig mye i sluttpakkeutgifter.

Hydro varslet i september at selskapet kom til å bruke 160 millioner euro på sluttpakker og andre kostnader ved en kraftig nedbemanning ved Hydros valseverk.

Av denne sluttpakke-regningen slår 1,1 milliarder kroner inn på resultatene i tredje kvartal, som forklarer deler av det store underskuddet før skatt på 1,4 milliarder kroner.

19 måneders ventetid i Brasil

At Aasheim nå kan forbedre resultatene med en halv milliard kroner kort tid etter at hun tok over sjefsstolen etter Svein-Richard Brandtzæg i mai 2019, kommer delvis av at Hydros Brasil-krise ser ut til å være overstått.

Etter et kraftig regnfall i midten av februar 2018 ble Alunorte-anlegget oversvømmet, og ledelsen ved fabrikken valgte å sende ubehandlet vann med avfallsstoffer rett ut i Pará-elven. Hydro ble også anklaget for mer alvorlige miljøutslipp fra rødslamdeponier, som selskapet har avvist. I begynnelsen av mars 2018 ble Hydro tvunget til å halvere produksjonen ved Alunorte, og til å stoppe all bruk av et rødslamdeponi. Først etter 19 måneder med restriksjoner, i slutten av september i år, ble den siste produksjonsresriksjonen opphevet.

– Opptrappingen går fremover og vi forventer å nå 85–95 prosent kapasitetsutnyttelse i 2020. Full kapasitet er forventet fra 2021, sier Aasheim.

Også Hydros cyber-krise er i stor grad ferdig håndtert. Tidligere i år ble Hydro rammet av et cyberangrep som har kostet mellom 550 til 650 millioner kroner. Nå har Hydro inntektsført 33 millioner kroner i inntekter fra cyberforsikring.

– Vi kan ikke si mer om hva den endelige summen vil bli. Ytterligere forsikringsoppgjør vil regnskapsføres når det anses som sikkert, etter diskusjoner med forsikringsselskapet, sa finansdirektør i Hydro, Pål Kildemo. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.