Tirsdag mottok Hydro et nytt krav om penger til nye lokalsamfunn i Brasil, ifølge en fersk pressemelding fra de brasilianske statsadvokatene i Ministério Público.

Statsadvokatene har nå rettet oppmerksomheten mot en ny sak: Et 244 kilometer langt rør mellom to av Hydros store anlegg i Brasil. I røret fraktes bauksitt, som er et viktig råstoff for aluminium, fra Hydros bauksittgruver i Paragominas, til aluminarafinneriet Alunorte.

Nok et problem

Røret kan dermed bli nok et problem for Hydro, som fortsatt ikke har løst opp i Brasil-krisen som i mer enn et år har tvunget selskapet til å la det viktige Alunorte-raffineriet gå for halv maskin.

Ministério Público, som er en mellomting mellom et statsadvokatsorgan og en ombudsmann skriver i pressemeldingen at det 244 kilometer lange røret «opereres med en operasjonslisens som utløp i 2014 på grunn av brudd på lovverket og mangel på respekt for rettighetene» til lokalbefolkningen i området.

Nå krever statsadvokatene at Hydro betaler ut store pengesummer til personer som er berørt av byggingen av det 244 kilometer lange røret. Pengene skal kompensere for avskoging, byggingens konsekvenser for vannkilder og fiske, med mer.

Forhandlingene om kompensasjonen skal ifølge Ministério Público ha foregått siden 2011, uten at det har resultert i en enighet mellom Hydro og lokalsamfunnene.

Det fremgår av pressemeldingen at innbyggerne i de berørte områdene i slutten av januar prøvde å sabotere rørledningen i en protest mot Hydro. Myndighetene frykter at sabotasje kan føre til lekkasjer fra røret.

Kan koste dyrt

Statsadvokatenes nye krav er en helt ny avtale av samme type som Hydro gikk med på i september 2018. Den gang la Hydro flere hundre millioner kroner på bordet.

Det nye kravet omfatter blant annet utbetaling av to minimumslønninger til alle familier som bor i de berørte områdene, frem til andre inntektsgenererende programmer er stablet på bena.

Hydro har hatt nok å henge fingrene i de siste dagene. Natt til tirsdag ble selskapet utsatt for et cyberangrep som selskapet beskriver som alvorlig. Fortsatt er omfanget av skadene ukjente.

Mandag annonserte selskapet at sittende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg går av, midt i den pågående krisen i Brasil. Den påtroppende konsernsjefen Hilde Merete Aasheim ble i en epost fra meglerhuset ABG Sundal Collier beskrevet som at hun «ikke utmerker seg som veldig karismatisk». Det har fått flere til å reagere.

Diskusjoner siden 2017

DN har kontaktet Hydro, som hittil ikke har besvart, om tirsdagens utspill fra de brasilianske statsadvokatene.

Til den brasilianske avisen G1 har selskapet svart blant annet dette:

– Siden 2017 har selskapet vært i dialog med partene og gjennomført en rekke møter om spørsmålet (...) Selskapet har bedt om fornyelse av miljølisensene for gruvevirksomheten og for rørledningen innenfor fristene, i overensstemmelse med lovgivningen. Dermed kan selskapet operere frem til lisensene fornyes, i henhold til lovgivningen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.