Hydro er blant taperne på en ellers stille Oslo Børs onsdag i påskeuken. Det er moderat handel, men aksjen sank mer enn tre prosent onsdag morgen.

Det er en melding fra det internasjonale nyhetsbyrået Reuters som bidrar til kursfallet.

Ifølge to ikke-navngitte kilder byrået har snakket med, forbereder nemlig Hydro seg på å stenge ned tre av de syv produksjonslinjene på det gigantiske Alunorte-raffineriet mer permanent, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

– Å stenge dem ned er noe vi ønsker å unngå. Det er enklest å gjenoppta produksjonen hvis produksjonslinjene holdes varme slik som nå, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Molland til DN.

– Er det riktig at dere vil stenge ned tre av linjene fra midten av april?

– Det er ikke tatt noen beslutning om nedstengning, men vi ser på alternativene. Dette vurderer vi fortløpende, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Molland til DN.

– Ingen varig løsning

Hydro er pålagt å ha halv produksjon på Alunorte som en reaksjon etter påstander om at utslipp fra anlegget har forurenset drikkevannet i området.

For å unngå at sedimenter og annet skader anleggets langsiktige kapasitet, vurderer selskapet nå å stenge flere av produksjonslinjene

– Vi har holdt dem varme ved å rullere produksjonen mellom de syv linjene fordi vi har et ønske om å kunne starte opp produksjonen. Men dette er ikke en varig løsning. Primært ønsker vi å gjenoppta produksjon til full kapasitet, men vi planlegger alternativene. Hva som eventuelt skjer når vil avhenge av utsiktene til å kunne gjenoppta full produksjon, sier Molland.

– Hva er utsiktene for at produksjonen kan gjenopptas?

– Vi fortsetter dialogen med myndighetene, men jeg kan ikke spå noe om når det vil kunne skje, sier han.

Molland har heller ikke noe tidsanslag på hvor lang tid det vil ta å gjenåpne produksjonslinjene hvis de stenges.

Merkes i markedet

Hydros gigantiske Alunorte-anlegg i Pará i nord-Brasil er verdens største aluminaraffineri, og produserte 6,4 millioner tonn i fjor.

Anlegget står i sentrum for den pågående Hydro-krisen, som har senket Hydro-aksjen med over 20 prosent siden midten av februar i år. Siden nyttår har selskapet falt mer enn 30 milliarder kroner i verdi.

Trøbbelet på Alunorte merkes nå også i det internasjonale markedet for alumina, den viktigste ingrediensen i aluminium, som så brukes til bildeler og annet.

Siden trøbbelet startet har prisen bunnet ut, og er opp nesten seks prosent.

– Alunorte er en «big deal», sier aksjeanalytiker Dan Morgan til Reuters, som tror problemene kan bidra til å holde alumina-prisen høy fremover.

Alumina-prisen er nå på det høyeste siden november.(Vilkår)

River husene for å redde nabolaget
10 år etter boliglånskrisen river de tomme hus i East Cleveland for å øke verdien i resten av nabolaget.
01:26
Publisert: