På ukens siste handelsdag åpnet hovedindeksen på Oslo Børs med en oppgang 1,3 prosent i åpningsminuttene og passerte dermed 1000 poeng for første gang i historien.

Da børsen stengte fredag, lå indeksen på 1001 poeng, etter å ha steget én prosent.

Hydrogennykommerne på børsen har fått en heftig avslutning på uken. Fredag så veksten slik ut:

  • Hydrogenpro har steget nesten 20 prosent.
  • Everfuel følger like etter, og har steget over 21 prosent.
  • Hexagon Purus har steget 20 prosent.

Hydrogenselskapet Nel, som er blant de 25 største selskapene på børsen, var desidert mest omsatt fredag. Aksjen endte med vekst på 4,6 prosent.

– Det er vanskelig å prise disse aksjene, det er lite omsetning foreløpig og alt ligger foran oss enda, men det eneste vi vet er at hydrogen etter alle solemerker blir et kjempemarked. Så gjenstår det å se hvem som blir vinnerne, sier Dag Hammer, fondsforvalter i DNB SMB om fredagens himmelferd.

Holder en knapp på Hydrogenpro

– Det er en sterk flyt av penger inn i dette feltet, og det virker som om folk kjøper «alt» bare man kan knytte det til hydrogen, sier Hammer videre.

Han forteller også at de ser at privatpersoner er veldig aktive på dette markedet.

Dag Hammer, DNB.
Dag Hammer, DNB. (Foto: Stig B. Fiksdal, DNB)

Hammer sier det gir ham tro å se tegn på hva selskapene kan levere, og viser til at Hydrogenpro har med seg Mitsubishi Heavy Industries som både kunde og aksjonær i selskapet.

– Det er et kvalitetsstempel, sier han.

Selskapene er imidlertid avhengig av å levere på det de har guidet på, skal de holde på interessen. Hammer påpeker at dersom Hydrogenpro ikke leverer, så er det nedside da kursen til nå er gått veldig bra.

– Men jeg ser foreløpig ingenting som tyder på at selskapet ikke vil levere, sier Hammer.

– Spørsmålet er ikke om man skal satse på hydrogen eller ikke, men hvilket selskap man skal velge?

– Det er vanskelig når man ikke vet hvor stort markedet blir, eller hvilken form det vil ta. Akkurat nå er det mange aktører som melder seg på, noen vil lykkes og andre ikke, men ser man på uttalelser fra regjeringen og EU så ser det ut til at det blir en enorm satsing på hydrogen fremover, svarer Hammer.

– Så får tiden vise hvem som blir vinnere og taperne, men per i dag ser det ut til å bli et fantastisk spennende marked.

«Ekstremt positiv»

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets, mener en korreksjon er rett rundt hjørnet:

– Prisingen i aksjene er veldig luftige. Det er vanskelig å regne. Det er mye likviditet, og stemningen er ekstremt positiv. Det er mer psykologi enn fundamentalt, sier Hermanrud om oppgangen generelt på Oslo Børs.

På den siste handelsdagen denne uken var det kun fire av børsens 25 største selskaper som falt i løpet av handelsdagen. Blant disse var det kun Yara som falt over én prosent.

Samtidig fortsatte også oljeprisen å krype oppover. Den hadde steget 1,3 prosent da Oslo Børs stengte fredag. Ett fat nordsjøolje omsettes nå for rett over 55 dollar.

Hermanrud er ikke overrasket dersom det kommer en korreksjon snart.

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets.
Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

– Nå går toget videre til det plutselig møter veggen. Det er typisk at trenden fortsetter, også plutselig så smeller det. Det er en betydelig risiko for at vi får en korreksjon på rundt ti prosent.

Etter meldingen om samarbeid med spanske Repsol, steg Hydrogenpro rundt 20 prosent.

Tek-løft ga Nasdaq-rekord

Oppgangen fra start på Oslo Børs kom etter at teknologitunge Nasdaq stengte over 13.000 poeng for første gang noensinne torsdag kveld norsk tid.

Flere av tek-gigantene steg altså markant.

Oppgangen kom mens det foregår et stort politisk drama i USA etter opptøyene onsdag. Demokratene presser nå på for at Donald Trump skal fjernes fra presidentembetet før perioden hans er omme 20. januar.

Det så ikke til å bry markedene, som ser videre fremover mot en ny administrasjon og større støttepakker. I uken som gikk sikret Det demokratiske partiet seg begge setene i Senatet på valg i Georgia, som gir påtroppende president Joe Biden kontroll på hele Kongressen.

Demokratene har allerede flertallet i Representantenes hus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.