Norwegian-aksjen har falt kraftig den siste måneden. Samlet er den ned rundt 27 prosent til kurs 199 kroner på Oslo Børs siden begynnelsen av september.

Sist uke kjøpte forvalter Martin Mølsæter gjennom fondet First Generator 92.000 nye Norwegian-aksjer for rundt 19 millioner kroner, ifølge ferske aksjonæroversikter. Dermed eier han gjennom First Generator til sammen 278.018 Norwegian-aksjer verd rundt 55 millioner kroner.

– Jeg tror det er en god sjanse for at IAG fortsatt er interessert, forklarer han.

Da det i april ble kjent at British Airways-eier IAG hadde skaffet seg 4,6 prosent av Norwegian-aksjene og vurderte å kjøpe hele selskapet, sendte det Norwegian-aksjen til himmels på Oslo Børs. Siden har den falt tilbake ettersom ingenting har skjedd.

Mølsæter trekker frem at den høye oljeprisen nå gjør IAG mer interessert i Norwegian.

– Økt oljepris gjør Norwegians flyflåte og flybestillinger relativt mer interessante siden de bruker mindre drivstoff en snittflåten i verden, påpeker Mølsæter.

«Mer klar for å selge»

Han antar også at Bjørn Kjos er blitt «mer klar for å selge».

– Siden alternativet fort kan bli en ny emisjon til langt under dagens børskurs utpå nyåret. Da tror jeg det frister mer med pluss/minus 300 kroner per aksje ved et salg til IAG.

Det er ifølge meglerhuset Pareto Securities ventet at Norwegians bokførte egenkapital vil svekke seg fra 4,4 milliarder kroner i fjerde kvartal 2018 til 1,8 milliarder kroner første kvartal 2019. I Norwegians lånebetingelser ligger en betingelse om minimum 1,5 milliarder kroner i bokført egenkapital.

I slutten av mai kjøpte First Generator Norwegian-aksjer for 60 millioner kroner. Da sto kursen i over 250 kroner. Mølsæter solgte seg ned i Norwegian tidligere i høst, men har altså brukt kursfallet til å kjøpe seg opp igjen.

«Salg er mer sannsynlig»

Også Sparebank 1 Markets tror et salg av Norwegian til IAG er sannsynlig. Meglerhuset tar denne uken inn flyselskapet i porteføljen sin.

– Vårt utgangspunkt er at vi tror Norwegian trenger mer egenkapital, skriver analysesjef Lars-Daniel Westby i en oppdatering.

Han trekker frem at det sentrale spørsmålet er om Norwegian burde godta et eventuelt bud fra British Airways-eier IAG, eller hente inn kapital på egen hånd gjennom en såkalt emisjon.

– Basert på vår analyse mener vi et salg er mer sannsynlig, blant annet fordi vi ikke tror IAG sin oppfatning av den strategiske verdien av å kjøpe Norwegian har endret seg siden vi fikk indikasjoner på at de hadde kjøpt seg opp i selskapet.

Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på Norwegian-aksjen, med et kursmål på 320 kroner per aksje.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: