Mobil- og telekomselskapet Ice Group har stått i krise etter krise de siste månedene.

Da det sterkt gjeldstyngede selskapet i november i fjor la frem forslag til restrukturering, ble aksjen mer enn halvert.

Fredag gjorde aksjen et nytt stup, ned 62 prosent på én dag.

Det skjedde etter at salget av Ice Group til Lyse ble kjent fredag morgen.

Fra en markedsverdi på 488,9 millioner kroner fredag morgen, er markedsverdien fredag etter børsslutt 186 millioner kroner.

Ice Group vil sitte igjen med tre milliarder kroner etter oppkjøpet, men er nødt til å bruke mesteparten av beløpet på å løse konflikten med långiver Goldentree, og å gjøre opp med andre långivere. Totalt vil kostnadene bli på 2,9 milliarder kroner, og selskapet skriver i en børsmelding at det vil bli lite igjen til aksjonærene.

Sitter igjen med smuler

Rent juridisk kjøper Lyse Ice Group Scandinavia Holdings, og ikke selve børsselskapet til Ice Group asa, notert på Euronext Expand.

I praktisk overtar Lyse all drift og operasjonelle virksomheter i Ice, med ansatte og eiendeler for tre milliarder.

– Lyse kjøper ikke konsernspissen i Ice, der gjelden på konsernnivå ligger. For aksjonærene i Ice Group er det begrenset verdi igjen etter transaksjonen. Under 100 millioner kroner, sier Espen Risholm, investoransvarlig i Ice Group.

Ice Group vil fortsatt være børsnotert.

– Det vil være et tomt selskap uten drift som skal betale kreditorene og vil nok være i noen måneder til, sier Risholm.

«Nytt norsk industrieventyr»

Med oppkjøpet sikrer Lyse seg kontrollen over selskapene Ice Communication Norge AS, Phonepartner Norge Holding AS and Ice Retail Holding AS.

– Oppkjøpet av Ice vil etablere Lyse som en fullverdig teleoperatør på linje med Telenor og gi en forsterkning av den samlede telekominfrastrukturen i Norge. Ved å få Lyse inn på eiersiden vil Ice kunne bli en mer solid mobiloperatør som vil kunne konkurrere enda sterkere i det norske telemarkedet. Dette vil gi økt valgfrihet, bedre kundeopplevelser og mer fornøyde kunder, sier konserndirektør tele, Toril Nag i Lyse i en pressemelding.

Administrerende direktør Eivind Helgaker i Ice Group sier at Ice er svært glade for å få inn Lyse på eiersiden.

– Dette kjøpet markerer starten på et nytt norsk industrieventyr. Sammen har vi både verdensledende infrastruktur og dyktige fagfolk, og vi er rigget for å få til enda mer sammen enn det vi kunne fått til alene, sier Helgaker.

«Ikke mye søvn»

Forhandlingene mellom Lyse og Ice forgikk på overtid i går.

– Vi holdt på i hele torsdag kveld og natt til torsdag. Det ble ikke mye søvn. Vi signerte avtalen først i dag tidlig. Det var en nervepirrende morgen. Man er jo ikke ferdig før man er ferdig, sier Nag.

Konserndirektøren i Lyse tele understreker at partene har hatt en god dialog.

– Alle har sett at dette er strategisk riktig også for kundene. Vi har landsdekkende fibernett, mens Ice har landsdekkende mobilnett. Vårt viktigste mål nå er å få opp investeringstempoet, sier Nag.

Sammen besitter selskapene landsdekkende infrastruktur og en stor andel av mobilfrekvensene for både 4G og 5G. Det legger til rette for satsing som vil komme både forbrukere, bedriftene, industrien og offentlig sektor til gode.

I dag er Lyse jevnstore med Telenor på bredbånd, mens Ice har en markedsandel på rundt 12 prosent i mobilmarkedet.

– Potensialet er å bli en god del større enn det vi er i dag.

Ice skal fortsatt ha hovedkontoret i Nydalen i Oslo, og Eivind Helgaker skal være toppsjef.

– Jeg håper og regner med at alle ansatte i Ice blir med videre, sier Nag.

Spekulasjoner siden før jul

Industrielt har det Lyse-eide teleselskapet Altibox det Ice mangler, og omvendt, dersom selskapene ønsker å bli fullverdige konkurrenter til Telenor og Telia. Til sammen har Ice og Altibox 1,5 millioner kunder fordelt på mobil, bredbånd og tv.

Både Telenor og Telia har foruten mobildekning, også bredbånd- og tv-tilbud. Sommeren 2018 kjøpte Telia bredbånd- og tv-selskapet Get for 21 milliarder kroner. Med det kjøpet fikk Telia 518.000 husholdninger og bedrifter på Gets fibernett og kunne dermed tilby kunder det samme som Telenor.

I høst kjøpte Telenor, Telia, Ice og Altibox 5G-frekvenser for til sammen 3,4 milliarder kroner. Altibox kjøpte 5G-frekvenser for 844 millioner kroner, mens Ice handlet 5G-frekvenser for 554 millioner.

Droppet restruktureringsplaner

I midten av november la Ice Group frem et forslag til en restrukturering som innebar kapitalinnhenting av 2,5 milliarder kroner.

Pengene skulle blant annet brukes til å dekke en betaling på 1,5 milliarder kroner i et forlik selskapet hadde inngått, etter en årelang strid om en låneavtale med långiveren Goldentree. Resten skulle brukes til utbygging av 5G-mobilnett og andre investeringer.

Det endte med en katastrofal dag for aksjekursen til Ice Group, der mer enn 60 prosent av børsverdiene i selskapet ble fullstendig utradert.

Siden ble det stille fra telekomutfordreren, før selskapet i desember i fjor, kun en måned etter at restruktureringsplanen ble lagt frem, meldte at det hadde forkastet den foreslåtte løsningen.

Det Kristiansand-baserte investeringsselskapet Rasmussengruppen er nest største aksjonær i Ice.

Ice Groups hovedeier er AI Media Holdings, som er kontrollert av den svært rike britisk-amerikanske og ukrainskfødte Leonard Blavatnik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.