– Denne transaksjonen vil skape en bærekraftig kapitalstruktur, med et lavere gjeldsnivå, betydelig forenklet struktur og en mye lavere rentekostnad, sier Ice-sjef Eivind Helgaker til DN.

Han og telekomselskapet varslet torsdag at det vurderer å hente 2,5 milliarder kroner i egenkapital. Det skal brukes til å gjøre opp en lånestrid og til investeringer.

I et intervju med DN sier analytiker Frank Maaø at Ice har hatt en uheldig kapitalstruktur.

Ice-sjef Eivind Helgaker er enig.

– Dette er en av hovedgrunnene nettopp til at vi foreslår denne transaksjonen. Selskapet har i dag en komplisert kapitalstruktur med mange ulike gjelsinstrumenter med en høy rentekostnad på mange ulike nivåer i strukturen, sier han.

Toppsjefen understreker at transaksjonen vil redusere gjelden til selskapet med cirka 50 prosent og redusere de årlige rentekostnadene med 300 millioner kroner.

Forberedt på kursreaksjon

Helgaker forklarer at selskapet i de siste kvartalsrapportene har vært tydelig på at det trenger ytterligere kapital.

Torsdag faller Ice-aksjen mer enn 60 prosent.

– Er dere overrasket over et så stort kursfall?

– Det er alltid vanskelig å vurdere, men vi var forberedt på en kursreaksjon på dagens nyheter, sier Helgaker.

– Betyr dette at investorene har mistet tilliten?

– Nei, vi har i dag presentert meget solide tall og forretningsplan både på teknisk og kommersiell side og dette vil i kombinasjon med en fundamentalt endret kapitalstruktur både på kort og lang sikt styrke vår posisjon i det norske telekommarkedet, sier han.

– Når kan vi vente oss at en eventuell emisjon vil finne sted?

– Vi vil informere markedet underveis, men ønsker ikke å gi noen indikasjoner på timing på nåværende tidspunkt.

Vil potensielt bidra med 1,3 mrd.

Ice Groups hovedeier AI Media Holdings, kontrollert av den styrtrike amerikansk-ukraineren Leonard Blavatnik, har indikert at selskapet ikke vil bidra med mer kapital. I stedet vil Blavatnik delta gjennom å konvertere sin andel av et konvertibelt obligasjonslån i aksjer. Ai har 62 prosent av aksjene i dag.

Det Kristiansand-baserte investeringsselskapet Rasmussengruppen er nest største aksjonær i Ice og har indikert at de vil konvertere lån til aksjer. Hvorvidt de er villig til å delta i en eventuell emisjon eller ikke, er det ikke opplyst om. I en sms til DN skriver administrerende direktør i Rasmussengruppen, Dag Rasmussen, at selskapet ikke kan kommentere «pågående prosesser i børsnoterte selskaper».

Helgaker i Ice presiserer at de tre største nåværende aksjonærene potensielt vil bidra med totalt 1,3 milliarder kroner i konvertering av gjeld til egenkapital.

– Kvitt mye usikkerhet

Mesteparten av pengene, 1,5 milliarder kroner, går til å dekke en betaling i et forlik Ice har inngått etter en årelang strid om en låneavtale med det New York-baserte selskapet Golden Tree. Det var i oktober i fjor det ble kjent at långiver Golden Tree hadde beskyldt Ice for å ha brutt låneavtalen 14 ganger siden 2017. Golden Tree stevnet dermed den børsnoterte teleoperatøren.

Helgaker er glad for å ha kommet til en løsning.

– En ting er at det er et dyrt lån og ved en nedbetaling reduseres rentekostnadene betydelig. Det andre er at tvisten legges bak oss og vi da vil bli kvitt mye usikkerhet, sier han.

Toppsjefen mener transaksjonen vil rigge selskapet for mer vekst med en bærekraftig kapitalstruktur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.