Torsdag kveld meldte telekomutfordreren Ice at det vil gjøre et nytt forsøk på å hente penger – denne gangen mellom 1,2 og 1,5 milliarder kroner. 1,2 milliarder av beløpet er allerede garantert for av noen av Ices største aksjonærer.

– Vi har ikke konkludert, men vi er nok antageligvis ikke med på emisjonen, sier investor og milliardær Kjetil Holta, som gjennom selskapet Holta Invest er 16. største aksjonær i Ice.

I desember varslet Ice en børsnotering der det også skulle hentes rundt tre milliarder kroner i frisk kapital. Da var kursintervallet satt til mellom 40 og 58 kroner som ville ha priset selskapet til mellom 8,1 og 10,3 milliarder kroner. I den ferske rettede emisjonen er tegningskursen mer enn halvert til 20 kroner, langt lavere enn dagens kurs.

Hadde nok solgt på dagen

– Vi har hele tiden vært på vei ut av selskapet og har på en måte ikke behov for å øke mer inn i telekomsektoren, sier Holta.

Han forklarer at årsaken i stor grad kommer av at det var en tidligere ansatt som dekket Ice-aksjen og at de begynte å selge etter han sluttet. De vil ikke forsvare posisjonen i den kommende emisjonen.

– Hadde det vært et mer likvid papir hadde vi nok solgt på dagen, sier han.

Ifølge torsdagens børsmelding mener styret i Ice Group at emisjonen vil sikre finansiering over de neste 12 til 15 månedene.

Det er ikke nok ifølge Holta, som mener at selskapet ikke er fullfinansiert.

– Skulle vi nå gå inn i en litt lengre dårlig periode er det ikke sikkert at denne kursen holder seg er jeg redd. Det kan godt hende den går opp i en periode, men disse pengene er ikke nok slik vi vurderer det, sier han.

Trenger penger om ett år

Ice-sjef Eivind Helgaker sier at pengene selskapet nå henter skal være nok til å finansiere all planlagt vekst det kommende året.

– Når vi nå henter mellom 1,1 og 1,5 milliarder kroner så finansierer dette oss i 12 til 15 måneder. Dette inkluderer all planlagt vekst, sier Helgaker, og understreker at vekstplanene er de samme som om børsnoteringen hadde blitt realisert.

Men han vedgår at finansieringssituasjonen hadde vært enda bedre dersom Ice hadde lykkes med å hente tre milliarder i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen.

– Da hadde vi vært fullfinansiert, sier Helgaker.

– Betyr dette at det vil melde seg et nytt finansieringsbehov om et drøyt år?

– Ja, om 12 til 15 måneder kan det bli et behov for ytterligere kapital, sier Helgaker

For små ambisjoner

Kjetil Holta mener ambisjonene til Ice er for små og at dersom man er fornøyd med å være nummer tre vil det være vanskelig å få selskapet til å fly.

– Vi tror at selskapet bør satse på å bygge ut eget nett til å ha bortimot 100 prosent dekning av Norge. Hvis ikke vil det bli for stor inntektslekkasje, sier Holta.

Nå har Ice dekning i over 83 prosent av landet. Selskapet har en avtale med operatøren Telia der Ice tilbyr mobildekning i Telia sitt nettverk i områdene de ikke har egen Ice-dekning.

Holta mener at Ice først vil nå meningsfull lønnsomhet når de når nærmere 100 prosent egen dekning av Norge.

– De skal med andre ord måtte finansiere både nettverk og eget driftsunderskudd frem til de kommer dit. Jeg er ikke kjent med hva det vil koste, men tipper at det er mer enn to milliarder. Selskapet faller således utenfor det vi primært ønsker å satse på, sier Holta.

Ice-sjef Eivind Helgaker understreker at bygging av eget nett har høy prioritet i selskapet.

– For oss er det veldig verdifullt å bygge eget nett. Vi bygger så fort vi kan og det skal vi fortsatt gjøre. Det er mye mer lønnsomt å bruke sitt eget nett, enn å leie tilgang i andres nett, sier Helgaker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To av disse fem næringslivstoppene har ikke vaskehjelp
Men alle har en mening om forslaget om å gi skattefradrag for hjemmetjenester som kjøpes hvitt.
01:26
Publisert: