Selv om mars var en «flat» måned på USA-børsene, er det optimisme som har preget markedet de siste månedene. Dow Jones-indeksen er opp 4,6 prosent så langt i år, mens den teknologitunge Nasdaq-børsen har steget 9,8 prosent.

Nå råder imidlertid økonomiprofessor Robert Shiller ved Yale i et innlegg i New York Times investorene om å være forsiktige, og viser til en viktig indikator som ikke har vært høyere siden før dotcom-boblen sprakk.

Shiller viser særlig til et forholdstall som går under navnet CAPE (cyclically adjusted price-earnings ratio), som han selv var med på å utvikle på 80-tallet.

Kort fortalt er CAPE inflasjonsjusterte aksjekurser delt på børsselskapenes gjennomsnittlige og inflasjonsjusterte resultater for de siste ti år. Og dette forholdstallet har helt siden 1880-tallet vært en god indikator for fremtidig utvikling på børsene, særlig når den har passert 30. Siden 1881 har CAPE i snitt ligget på 15, der et lavere tall har indikert gode tider i vente på børsene, og motsatt når CAPE har ligget over 15.

Peker mot det samme

Det som er spesielt akkurat nå er at indikatoren igjen har passert 30, og det har bare skjedd to ganger tidligere. I 1929, og i årene rundt 2000 da den nådde hele 44. Og begge gangene endte som de fleste kjenner til med et brak på børsene.

Shiller peker også på tre tillits-indikatorer som han har konstruert. Disse har to ganger årlig siden 1989 målt andelen investorer som ikke mener at aksjemarkedet er overvurdert, andelen som tror det er svært usannsynlig med et kraftig børsfall i løpet av de nærmeste seks månedene og andelen som tror på fortsatt børsoppgang de neste 12 månedene. Den første har ikke vært lavere siden rett før børsene kollapset i 2000. I februar, som er siste måletidspunkt, var også den andre indikatoren, som han kaller «krasj-tilliten», også på et svært lavt nivå. Shiller peker på at begge disse indikatorene peker mot det samme som CAPE, nemlig «trøbbel i vente».

Shiller påpeker at ingen vet hvor markedet vil gå denne måneden eller resten av året, og at det godt kan stige videre uansett hva indikatorene nevnt over viser. Han skriver også at langsiktige investorer ikke bør bli skremt og selge seg helt ut av aksjemarkedet. Men samtidig advarer han nå investorene om å ikke å la seg friste til å satse aggressivt på det han benevner som «Trump bull market».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sparer folk i oljekrisen
Christian D. Asserson, produkstsjef Innskudd og Sparing i Sparebank 1 SR-Bank
01:08
Publisert: