Torsdag var den beste dagen på de amerikanske børsene siden oktober 2020.

Prisveksten i USA har skapt store bevegelser på verdens børser det seneste året. Torsdag bidro lavere inflasjon enn ventet til å løfte det amerikanske aksjemarkedet betydelig:

  • Teknologiindeksen Nasdaq ledet an i oppgangen og steg 7,35 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 5,53 prosent.
  • Industritunge Dow Jones var opp 3,49 prosent.

Investorene puster lettet ut etter at inflasjonen i USA i oktober for første gang siden februar var lavere enn åtte prosent. Totalinflasjonen var på 7,7 prosent på årsbasis, mens det på forhånd var ventet en prisvekst på 7,9 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energi- og matvarer, kom på 6,3 prosent – mot ventede 6,5. Denne var på 6,6 prosent måneden før.

På månedsbasis var inflasjonen 0,4 prosent fra september til oktober, mot ventede 0,6 prosent. Energi- og matvarepriser holdt utenom, endte månedsiflasjonen på 0,3 prosent. Denne var ventet å tikke inn på 0,5 prosent.

– Vårt syn er at inflasjonen vil fortsette å dempes i månedene som kommer, som vil minke behovet for å fortsette med aggressive rentehevinger. Dagens inflasjonstall styrker vårt syn på en renteheving på 0,5 prosentpoeng i desember, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets i en oppdatering torsdag ettermiddag.

Gigantene Meta og Amazon steg begge over ti prosent torsdag. Markedet reagerte positivt på nedskjæringer og masseoppsigelser i de to selskapene. Tesla-aksjen steg med over sju prosent, etter å ha fått juling i det siste.

I takt med fallende renter svekket også dollaren seg kraftig, 26 øre mot den norske kronen. Tiårsrenten i USA har falt under fire prosent, til 3,83 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.