– Jeg er egentlig overrasket over at det ikke har skjedd tidligere.

Det sier meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets.

Han og resten av meglerne sitter rolig foran pultene på meglerbordet til DNB Markets i Bjørvika, nær Operaen i Oslo sentrum. Tallene flyr over skjermen når handelen åpner på Wall Street i USA, og nøkkelindeksen Dow Jones faller nye 260 poeng, eller mer enn én prosent, fra start.

– Åpningen er veldig lite dramatisk og det er ikke spesielt volatilt med den nedgangen vi ser nå. Den er som ventet med tanke på hvordan de europeiske markedene har utviklet seg i dag, sier Breivik, og legger til:

– Det er heller ingen store bevegelser i rentemarkedet og kredittbreddene er også rolige.

– Nå har det falt fem prosent fra toppen, så det kan tenkes at det tar seg en pause, og at dette var korreksjonen vi fikk i denne omgang.

Breivik og kollegene frykter ikke at uroen i verdens aksjemarkeder er starten på en større nedgangsperiode.

– På kort sikt er dette en korreksjon etter at renten har steget i USA som følge av makrotall som tyder på at inflasjonen nå kommer, forteller Breivik.

– Og så fort markedet tror at den kommer så stiger renten, og det er kjernen for uroen i aksjemarkedet.

Det er som vanlig de amerikanske børsene som bestemmer retningen for børsmarkedene også i Norge og Europa. I forrige uke kom tall som indikerte høyere lønnsvekst, og dermed høyere prisvekst og kanskje renteoppgang. Det har rammet markedene, og asiatiske og europeiske fulgte med nedover etter at børsene i USA falt.

– Er det noe som bekymrer deg med tanke på fallet?

– Nei. Det er en god forståelse for hva som driver det. Men det kommer nye makrotall snart, så da blir det spennende å se om de viser det samme bildet. Nå vil alle se etter tegn til inflasjon og makrotallene som kommer fremover kommer til å bli dissekert og fulgt ennå nøyere enn normalt i ukene fremover for å få en forståelse for hvordan inflasjonen kan utfolde seg.

Rødt i år

Fredag falt den brede amerikanske Standard & Poor's 500-indeksen mer enn 2,1 prosent. Mer har ikke indeksen falt på én dag siden september 2016. Indeksen omfatter de 500 største selskapene på de to viktigste børsene i USA, Nyse og Nasdaq. Dow Jones-indeksen, som er begrenset til 30 viktige selskaper og er valgt ut av en liten komité, falt til sammenligning 2,54 prosent fredag.

Kursfallet i USA bidro til et kursfall på Oslo Børs på mer enn to prosent fredag og mandag. Den såkalte OSEBX-indeksen har falt nesten tre prosent den seneste uken og raderer dermed ut den sterke åpningen på børsåret og gjør at Børsen så langt i år er ned nesten to prosent. Det er likevel nesten 14 prosent opp fra samme tidspunkt for et år siden.

De fleste analytikerne er enige: det blir ikke noe krakk i år, men en korreksjon får vi sannsynligvis. En korreksjon vil si et fall på rundt ti prosent.

Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management utelukker ikke at vi kan få en korreksjon i løpet av året, men mener ikke at vi ser starten på en nå.

Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde tror ikke mandagens børsfall er starten på en korreksjon.
Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde tror ikke mandagens børsfall er starten på en korreksjon. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Jeg vil driste meg til å si det. Vi har hatt en kjempekraftig oppgang i markedet i starten av året. Helt sinnssykt, egentlig. Da er det veldig lite som skal til for at vi får en liten korreksjon, sier hun.

«Ikke rart»

Gjerde forklarer at rentene stiger, og at man i forrige uke fikk flere tall fra USA som viste at prispresset i økonomien trolig er på vei opp. Ifølge strategen lurer nemlig mange på om dette skal sette en stopper for aksjemarkedet.

– Når inflasjonen plutselig livner til og renten stiger, da blir man på en måte redd for at det man frykter skal materialisere seg. Da er det ikke rart vi ser at markedet kommer ned som det gjør nå, sier Borgen Gjerde.

Mandag var det ingen store endringer i rentene, men den siste nedgangen i aksjemarkedet er blant annet blitt forklart med at markedsrentene i både USA og Europa har beveget seg oppover de siste månedene.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget med rundt et halvt prosentpoeng så langt i år og er på sitt høyeste på over fire år.

Når renten på statsobligasjoner stiger kan det gjøre det mindre attraktivt å eie aksjer.

Kan ta seg opp denne uken

Borgen Gjerde tror vi allerede denne uken kan se at børsene begynner å trekke oppover igjen. Hun ser to gode grunner til at aksjemarkedet ikke kommer til å falle brått nå.

– Vekstbildet er verdensøkonomien er veldig bra og i bedring. Selskapene leverer også positivt og bedre enn ventet. I tillegg oppjusterer de forventningene til inntjeningsveksten i år, og en større andel gjør det enn noen gang tidligere, sier hun.

Hun ser for seg at folk nå vil benytte den siste ukens nedsalg som en mulighet til å kjøpe, og at nedturen dermed ikke vil bli langvarig.

Meglersjef Breivik i DNB Markets mener også en god start på rapporteringssesongen tilsier at det vil ta seg opp igjen.

– Hittil i Norden har 40 prosent av de store selskapene vi har fått rapporter fra levert bedre resultater enn ventet, påpeker han.

«Korreksjonen har vært»

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Wealth Management mener det allerede har vært en korreksjon i aksjemarkedet.

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Wealth Management.
Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Wealth Management. (Foto: Fredrik Solstad)

– Vi er ikke overrasket i det hele tatt over korreksjonen som har vært, sier hun, men understreker at det ikke blir noe krakk.

Det er på grunn av sterke vekstimpulser rundt om verden, og støtte sentralbankpolitikk og lave renter.

– I det klimaet tror vi ikke at aksjemarkedet kommer til å få et veldig stort fall, men vi tror også at vi er mot slutten på en konjunktursyklus. Det kjennetegnes typisk ved at det er sterk vekst og vi har store oppturer og nedturer i aksjemarkedet, sier Hjertø.

– Det har vært ti år med gradvis oppgang i aksjemarkedet. Den konjunktursyklusen har vart veldig lenge og gjør nok at vi har glemt hva som er normalen, sier Hjertø.

Tror vi får et skifte

Hun tror vi kommer til å se et skifte i aksjemarkedet der vi nå vil se større forskjeller på sektorer, til forskjell fra den mer synkrone oppgangen som har vært blant de fleste sektorer.

– Vi har troen på finanssektoren. Det er en sektor som normalt sett gjør det veldig bra under stigende renter rett og slett fordi bankene har en naturlig sikring med tanke på akkurat det. Vi er også overvekt på olje- og energisektoren på grunn av et positivt oljesyn, og mot slutten av en konjunktursyklus vil det være knappe innsatsfaktorer slik som arbeidskraft og råvarer, sier hun.

Forvalteren tror teknologisektoren også vil fortsette sin sterke oppgang. Men noen sektorer vil også henge etter, tror Hjertø.

– I en fase hvor hjulene spinner fort er det typisk defensive sektorer som gjør det dårligere, sier hun, og peker på forsyningssektoren og telekom.(Vilkår)

– Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: