På starten av 2020 har børsene i USA satt nye rekorder nærmest daglig, og fredag forrige uke fikk også Oslo Børs ny toppnotering.

Kort sagt har oppgangen på starten av børsåret 2020 gitt investorer grunn til å få blod på tann. Det kommer etter et 2019 som var svært godt i aksjemarkedet, både hjemme i Norge og i utlandet.

Likevel mener Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets at det finnes faresignaler for en korreksjon, og trekker i sin morgenrapport parallellen til tidlig 2018.

Da hadde man også hatt et solid børsår, men i månedsskiftet januar/februar 2018 falt børsene med rundt ti prosent, og 2018 endte med å bli det svakeste året på aksjemarkedet siden 2008.

– Det er fortsatt usikkerhetsfaktorer, og veksten ligger an til å avta videre i USA i år. Det blir fort at investorene lukker øynene litt i frykt for å gå glipp av avkastning når vi hadde et så bra år som i 2019, sier DNB-analytikeren.

Samtidig er hun klar på én viktig forskjell nå og i 2018.

– Man får inntrykk av at det er sentralbankene som driver oppgangen, med lave renter og generelt støttende politikk. Det gjør det vanskelig å sammenligne med tidligere perioder, hvor børsoppgangen ofte er blitt avbrutt av at sentralbankene strammer inn politikken. Det ligger ikke an til å skje med det første, sier Gjerde.

«Et skjørt marked»

I DNB Markets' morgenrapport skriver Gjerde at investorer frykter å gå glipp av en potensiell opptur på børsen, og at det er en stemning der man «danser til musikken stopper».

– Man virker å lukke øynene for svake nøkkeltall og alle risikofaktorene som truer, fordi det å stå på sidelinjen i enda et år med 20 prosent børsavkastning eller mer virker som en enda større risiko, sier hun.

Gjerde peker blant annet på at 2018 skilte seg ut som et unormalt svakt år, der sentralbankene trakk likviditet ut av markedet. Situasjonen i dag er imidlertid snudd, og DNB Markets-analytikeren tror det kan tale for at reaksjonen ikke blir så voldsom som for to år siden.

– Det er en voksende følelse av at sentralbankene er en betingelse for at børsene stiger som de gjør, og sånn sett virker det som et skjørt marked. Jeg utelukker ikke at noe lignende som det som skjedde i 2018 kan skje nå, fordi markedet har en tendens til å korrigere seg selv hvis det stiger mye på kort tid. Men situasjonen er en annen på grunn av en annen holdning fra sentralbankene.

Nye rekorder på Wall Street

Siden starten av desember i fjor har børsoppgangen i USA vært markant, og alle de tre toneangivende indeksene – industriindeksen Dow Jones, samleindeksen S&P 500 og teknologiindeksen Nasdaq – er opp over seks prosent.

Fredag forrige uke stengte S&P 500 over 3300 poeng for første gang, og skulle oppturen fortsette til 3498 poeng, vil det være den lengste og kraftigste børsoppgangen i indeksens historie.

Runar Vatne blar opp 51 mill. for nye lakseaksjer

Ved stengetid fredag forrige uke noterte Nasdaq Composite seg for den sjette uken på rad med oppgang, mye drevet av Apples opptur på 1,11 prosent for uken. Google-eier Alphabet ble torsdag forrige uke det fjerde selskapet til å passere 1000 milliarder dollar i markedsverdi.

Fredag stengte også Oslo Børs til ny toppnotering, og hovedindeksen var på 946,56 poeng. Rett før nyttår uttalte en rekke analytikere overfor DN at de var sikre på at hovedindeksen kommer til å passere 1000 poeng i 2020. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.