Forrige ukes munnhuggeri mellom Donald Trump og Nordkoreanske myndigheter spredte frykt i markedene verden over, men markedsbevegelsene var slettes ikke så store, mener strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Markets, og ifølge henne vil det være noe helt annet som kommer til å prege markedene denne uken.

Mandag vil Trump starte en etterforskning av kinesiske regler for immaterielle rettigheter, skrev Financial Times i helgen. 

– Forrige uke var markedsbevegelsene drevet av halerisiko, nemlig en mulig krig mellom USA og Nord-Korea. Den mer reelle risikoen knyttet til det hele er forverrede økonomiske relasjoner mellom USA og Kina, skriver Borgen Gjerde i en oppdatering mandag. 

– Med andre ord kan vi ikke se bort ifra at stemningen i markedet kan bli litt ruskete denne uken også, skriver strategen videre. 

– Av stor betydning

Trump-administrasjonen vil starte undersøkelser av Kinas lovgivning som tvinger utenlandske selskaper med virksomhet i Kina til å overføre teknologi til kinesiske samarbeidspartnere. Trump-administrasjonen har lenge varslet at dette er noe de ønsker å gjøre noe med. Ifølge Borgen Gjerde kan undersøkelsene ende opp med at USA vil være berettiget til å innføre motrestriksjoner mot Kina, deriblant en økning av importtoll på kinesiske varer.

– En opptrapping av handelsrestriksjoner mellom verdens to største økonomier er noe som definitivt kan bidra til å forverre vektsutsiktene for verdensøkonomien, og det er av stor betydning for utsiktene i aksjemarkedet, skriver Borgen Gjerde.

«Må ikke overdramatisere»

Strategen påpeker også at det ikke er noen grunn til å overdramatisere helgens nyheter ettersom det ikke er noe nytt at USA ønsker å redusere handelsunderskuddet med Kina.

Mandag morgen åpnet asiatiske børser stort sett opp. Den sørkoreanske Kospi-indeksen stiger også, en indikasjon på at markedet er mindre bekymret for handelsforholdet mellom Kina og USA.

Det som blir spennende for markedet denne uken er ifølge Borgen Gjerde referatet fra juli-møtet til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) som publiseres onsdag kveld.(Vilkår)

Siv Jensen lager middag til kollegene sine
Omtrent en gang i uka lager finansminister Siv Jensen middag til kollegene sine. Hun liker å lage nye ting og mener oppskrifter er til for å brytes.
01:40
Publisert: