Børsoppgangen fortsetter både nasjonalt og globalt.

Oslo Børs har steget 3,11 prosent siden årsskiftet. Enda bedre har det gått for globale aksjer som har steget med 3,5 prosent så langt i år.

– 2018 er dermed den beste startet på et børsår siden 2003, da globale aksjer steg med 4,5 prosent i samme periode, skriver sjefstrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management i en markedsoppdatering mandag morgen.

Rentene stiger

Forrige uke fikk børsene støtte av gode nøkkeltall, en fortsatt stigende oljepris og en lovende start på rapporteringssesongen for fjerde kvartal i USA. Første amerikanske storbank ut var JPMorgan Chase som fredag leverte en bedre inntjeningsvekst enn ventet, og også signaliserte gode inntjeningsutsikter fremover.

I tillegg til sterk børsoppgang, steg også rentene bredt i forrige uke, påpeker Borgen Gjerde. Det skyldes ifølge strategen økte forventninger til at sentralbankene i Japan og eurosonen kan stramme inn politikken tidligere enn ventet i 2018.

Torsdag viste referatet fra rentemøtet i den europeiske sentralbanken (ECB) før jul at flere av medlemmene mener det kan være lurt å evaluere kommunikasjonen knyttet til fremtidig pengepolitikk allerede tidlig i år.

– Det har nok vært en bred oppfatning om at ECB, som har forpliktet seg til støttekjøp av statsobligasjoner frem til juni i år, ville sitte stille i båten en stund til, og dette kom derfor som en overraskelse på markedet, skriver Borgen Gjerde.

Hun mener dette, kombinert med høyere inflasjonstall en ventet fra USA fredag, bidro til å sende lange renter ytterligere opp mot slutten av uken.

– For tidlig å frykte nedtur

– For dem som frykter at høyere renter skal sette en stopper for oppgangen i aksjemarkedet, eller i det minste bidra til høyere volatilitet, har starten på 2018 i så måte vært beroligende, skriver Borgen Gjerde.

Hun ser at investorene selger trygge obligasjoner og kjøper aksjer, og er betrygget av gode nøkkeltall og gode inntjeningsutsikter.

– Dette vil fortsette å drive børsene opp i tiden som kommer, og vi mener det er for tidlig å frykte en nedtur i aksjemarkedet, skriver strategen.

Denne uken retter hun og Nordea Wealth Management blikket mot USA der flere av de store bankene legger frem resultater.

Tirsdag får vi resultater fra Citigroup, Bank of America legger frem på onsdag, Goldman Sachs på torsdag og Morgan Stanley på fredag.

– Investorer vil nok fokusere spesielt mye på hva bankene sier om inntjeningsutsiktene fremover i lys av den nye skattereformen, og selvfølgelig i hvilken grad de leverer bedre inntjeningstall enn forventet, skriver Borgen Gjerde.(Vilkår)

Han har fått 1,3 tonn reklame i posten
Roger Pihl får mindre reklame i posten, men stadig mer enn man skulle tro.
01:19
Publisert: