Onsdag morgen kom beskjeden fra Norwegian. Selskapet sier det nå tilfredsstiller kravene stilt for den statlige krisepakken, og kan dermed få tilgang til den statlige krisepakken på 2,7 milliarder kroner.

I en egen melding skriver selskapet at ny aksjekapital er registrert onsdag. Med ny kapital fra eierne og konvertering av gjeld til egenkapital, er det nå totalt 3,1 milliarder aksjer i Norwegian. Til sammenligning var det 163,6 millioner aksjer tirsdag ettermiddag.

Aksjekursen sto før åpning på børsen i 3,78 kroner. Ved børsåpning stupte Norwegian-aksjen, og var ned 60 prosent fra start. Etter rundt to timers handel sto aksjen rundt 2,75 kroner, ned cirka 25 prosent fra dagen før, og det var fortsatt relativt store endringer fra minutt til minutt.

«Feilprising»

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, tror imidlertid kursfallet ikke trenger å stoppe der.

– Jeg synes fortsatt to kroner er høyt, og tror det er risiko for at aksjen skal ned mot en krone, sier han.

At det skal komme en haug med nye aksjer i Norwegian har vært kjent i lang tid. Likevel har aksjen vært handlet for mellom fire og fem kroner i lang tid. Onsdagens utvikling har åpenbart gjort at mange aksjonærer tar affære. Norwegian er den klart mest omsatte aksjen på Oslo Børs, og ifølge Næss har Norwegian aldri vært omsatt så mye på en time.

– Den eneste logikken er at de som har handlet frem til nå ikke har skjønt hva de gjorde, sier Næss.

Med en aksjepris på 2,75 kroner onsdag formiddag, og nær 3,1 milliarder aksjer, betyr det at selskapet er verdsatt til drøyt 8,4 milliarder kroner.

– Tidligere var det en åpenbar feilprising av aksjen. Nå er det bare en feilprising.

Han har tidligere vært svært kritisk til prisingen av Norwegian. Det har ikke endret seg.

– Det har vært en åpenbar feilprising. At aksjen har ligget 4–5 kroner er åpenbart feil. De som har konvertert gjeld til aksjer kan jo selge etter hvert, og det vil da komme fryktelig mye aksjer på markedet.

Storstilt konvertering

For å få tilgang til lån der 90 prosent er garantert av staten har Norwegian vært nødt til å oppfylle flere vilkår. I løpet av våren har selskapet vært nødt til å få med sine kreditorer på å konvertere milliarder av kroner i gjeld til egenkapital i selskapet. Dette måtte til for å få tilgang til en krisepakke på rundt tre milliarder kroner fra staten. Det er disse vilkårene Norwegian nå melder at de har oppfylt. Totalt har selskapet fått omgjort nesten 13 milliarder kroner fra gjeld til egenkapital.

Næss sier at de tidligere kreditorene kan selge aksjene utover høsten. Da kan det bli mye Norwegian-aksjer på markedet.

– Det er sannsynlig at det kommer et salgspress.

Som en del av Norwegians krisepakke henter selskapet 400 millioner kroner gjennom en emisjon. Der var tegningskursen satt til en krone.

Så langt i år har Norwegian-kursen falt med cirka 95 prosent.

Nye eiere

Leasingselskapet Aercap Holdings i Irland blir nå den største eieren i Norwegian. I en børsmelding onsdag kommer det frem at selskapet nå har en eierandel på 15,9 prosent av Norwegian. Også leasingselskapet BOC Aviation blir storeier i selskapet med en eierandel på 12,7 prosent. I en børsmelding kommer det frem at dette selskapet er eid av den kinesiske staten.

«BOC Aviation er et selskap kontrollert av Sky Splendor Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Group Investment Limited, som igjen er kontrollert av Bank of China Limited, som igjen er kontrollert av Central Huijin Investment Ltd, som igjen er kontrollert av China Investment Corporation som er eid av Folkerepublikken Kina», skriver Norwegian i børsmeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.