Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet med oppgang på 0,4 prosent på ukens andre handelsdag. Stemningen surnet derimot raskt til fall.

Ved stengetid klokken 16.30 falt hovedindeksen på Oslo Børs 0,94 prosent

Oljeprisens utvikling går i samme spor og et fat nordsjøolje handles til under 90 dollar.

Telenor meldte i morgentimene at virksomheten i Asia samles til en egen enhet, og at selskapet planlegger kostnadsreduksjoner. Selskapet advarte også om at resultatmålet kan bli vanskelig å nå i år. Telenor-aksjen steg 0,59 prosent på børs tirsdag.

Denne uken er det rentemøter på rekke og rad som opptar markedet. Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning påpeker at det ikke er renteheving som bekymrer markedet nå, men hvor store og hyppige økningene vil bli fremover.

– Risikoappetitten, som har vært ekstrem, men har gjennomgått et stort skifte og er nå på et helt annet nivå, sier Miller.

Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning.
Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Etter lange perioder med lave renter har sentralbankene verden over økt lånerentene kraftig i år i kampen mot galopperende inflasjon. Sist ute var den svenske sentralbanken som økte styringsrenten med ett prosentpoeng, noe som gjør det til den største rentehevingen på 30 år

– Lave renter er et dop børsen har gått på i mange år – og blitt avhengig av, sier Miller.

– Det var enorme pengesummer som ble pøst inn i markedet, ikke minst gjennom pandemien, som nå forsvinner. Rentene er ikke lengre null og det er en vanskelig overgang for markedet. Det er som avrusing når det trekkes tilbake, sier Miller.

Tøff balansegang

Pengepolitiske beslutningstagere balanserer på en knivsegg: strammer de for mye til vil økonomiene dyttes inn i resesjon, og for små tiltak kan føre til en lønns- og prisspiral.

– Det er en vanskelig balansegang for bankene som må styre økonomien med begrensede verktøy. Det å bekjempe inflasjon, samtidig som man skal holde arbeidsledigheten nede er en tøff utfordring. Det er lett for å mislykkes og gjøre feil, sier Miller.

Miller påpeker at gangene børsene faller mye og lenge er det i forbindelse med resesjon.

– De ordentlig store børsfallene kommer gjerne etter sentralbanker har bommet litt. Enten ved å være for ivrig med innstramninger, eller det motsatte ved å ikke ha tatt grep, sier Miller.

– Markedet forventer resesjon – det blir ingen overraskelse. Det er hvor dyp og alvorlig den blir som er bekymringsfaktoren som gir store humørsvingninger i markedet, sier Miller.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.