Aksjemarkedene verden over har falt markant siden koronaviruset utløste det kraftigste krakket siden finanskrisen. It-sektoren har stukket seg ut som en soleklar «vinner» gjennom krisen og er tilbake der den var ved starten av året.

Siden bunnen 18. mars er sektoren opp 56 prosent.

– En del it-selskaper kan komme styrket ut av dagens krise da jeg tror korona vil drive omstillingen mot digitalisering, videochat-løsninger, sky og software, samt e-handel raskere, sier Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities.

Tre favoritter

Analytikeren tror den gode it-trenden vil fortsette. Hun har tre absolutte favoritter på Oslo Børs.

  • Det norske quiz- og læringsselskapet Kahoot er ifølge Trondsen et av selskapene som kan tjene på koronakrisen med økt interesse for fjernundervisningsverktøy for bedrifter og skoler. Hun viser til at læringsappene Dragonbox og Poio har hatt sterk vekst under krisen.

– Den sterkere brukerveksten burde selskapet kunne kapitalisere på, og på sikt burde det gi flere betalende brukere. Kahoot har en solid balanse som er viktig i dagens marked, sier Trondsen.

  • Rådgivningsselskapet Crayon er bedre stilt enn andre selskap, ifølge analytikeren. Selskapet har ingen leverandørproblemer knyttet til maskinvare, samt at de selger seg inn til kunder ved å gi kostnadsbesparelse på programvare ved bruk av Crayon.

– I tillegg kommer 60 prosent av inntektene til Crayon fra fornyelse av programvareløsninger og 40 prosent av kundene er fra det offentlige, som burde gi noe nedsidebeskyttelse, sier Trondsen.

  • Nordic Semiconductor produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi. Trondsen tror koronakrisen kan styrken digitaliseringstrenden, samt trenden i tingenes internett (IoT), altså at det vil være en brikke i flere produkter.

– Nordic Semiconductor har en solid ordrebok fra databrikker med kort rekkevidde (bluetooth smart) og gradvis vil brikker med lenger rekkevidde (cellular) reflekteres i aksjekursen. Selskapet har en solid ordrebok som burde støtte inntekter på kort sikt, og flere potensielle triggere, sier analytikeren, og sier hun ikke blir overrasket om Nordic Semiconductor blir valgt som leverandør dersom Apple lanserer en sporingsbrikke i år.

Kahoot, Crayon og Nordic Semiconductor har steget henholds vis 21 prosent, 18 prosent og 11 prosent i år.

– Solgt ut altfor tidlig

Porteføljeforvalter Vigdis Almestad forvalter fondene Odin Norge og Odin USA. I det norske fondet har Almestad posisjoner i Atea og Bouvet. Hun synes utvalget av it-selskaper på Oslo Børs er magert.

– Mange gode norske it-selskaper er dessverre blitt solgt ut altfor tidlig og altfor billig, sier Almestad, og trekker frem Visma og videokonferanseselskapet Tandberg.

Forvalteren viser til at Visma i 2006 ble solgt til vel fire milliarder kroner og at verdien i dag anslås til 80 milliarder kroner, nå under eierskap av britiske og amerikanske oppkjøpsfond.

– Tilsvarende ble videokonferanseselskapet Tandberg med dominerende markedsposisjon solgt til Cisco i 2010 til P/sales (price-sales ratio) 3,4, mens nynoterte Pexip med én prosent markedsandel nå er priset til P/sales 12, sier Almestad.

P/sales viser forholdet mellom et selskaps markedsverdi og omsetning. Videkonferanseselskapet Pexip er altså tre og en halv ganger mer verdt ved denne målemetoden enn det Tandberg var da det ble solgt – til tross for at markedsandelen ifølge Almestad er vesentlig lavere.

Pexip ble notert på Oslo Børs torsdag til en markedsverdi på 6,2 milliarder kroner. Aksjen gikk rett i taket etter åpning og har fredag en markedsverdi på 8,8 milliarder kroner.

Atea og Bouvet er henholdsvis 30 prosent ned og 22 prosent opp på børsen hittil i år.

Beskyttes av offentlig sektor

Almestad tror også it-sektoren kan fortsette å gjøre det bedre enn markedet ellers.

– Mange deler av it-sektoren er mindre påvirket av korona enn andre selskaper fordi det er en nødvendighetsvare, og en strukturelt god etterspørselsvekst, det er så mye som skal digitaliseres og effektiviseres. Det er selskaper med mer stabil inntjening, hvor det er underliggende vekst i etterspørselen og sektoren er mindre syklisk enn mange andre sektorer på Oslo Børs, sier Almestad.

Hun tror man kan se nye store it-prosjekter som blir satt på vent, men likevel:

– Det er en veldig stor andel av it-etterspørselen som kommer fra offentlig sektor og de har ikke merket så mye til krisen. I hvert fall ikke i Norge, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.