Mens aksjemarkedene tok pause, brukte italienske politikere helgen på å stable på bena en regjering. Det endte med at president Sergio Mattarella ikke godtok en koalisjon mellom de to EU-skeptiske partiene Femstjernersbevegelsen og Ligaen, med jusprofessoren Giuseppe Conte som statsminister.

Dermed ble den EU-vennlige IMF-økonomen Carlo Cottarelli innsatt som fungerende statsminister for Italias nye teknokratregjering.

Nå går det trolig mot nyvalg. Aksjemarkedene har ikke lenger helgefri, og faller bredt og markant på den politiske uroen i Italia, og fortsetter dermed børsfallet fra mandag.

Børsfall og eurofall

– Grunnen til dette er at koalisjonspartiene, både Femstjernersbevegelsen og Ligaen, har en stor ledelse på meningsmålingene. Når det ligger an til å bli et nyvalg etter sommeren, er det en risiko at de faktisk tjener på det og får en enda større oppslutning som gjør at presidenten ikke kan nekte dem å bygge en regjering, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

– Det er stor usikkerhet og spekulasjon rundt hva som kommer til å skje med Italia, sier hun.

Milano-børsen er ned 2,44 prosent tirsdag formiddag. Den europeiske samleindeksen Euronext faller 1,48 prosent. Børsfallet har også spredt seg til Norge hvor Oslo Børs faller 0,88 prosent.

USA-børsene holdt stengt mandag på grunn av Memorial Day, men tirsdag viser førhandelen at både den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones ser ut til å starte ned. Like før de europeiske børsene åpnet stupte også euroen mot dollar. Nå handles en euro for 1,15 dollar og dermed har euroen falt med fem prosent på én måned.

Den såkalte fryktindeksen vix spratt også opp ved børsåpning, noe som tyder på at investorene blir stadig mer nervøse for den politiske situasjonen i Italia.

Italienske statsrenter stiger også kraftig tirsdag. Den toårige statsrenten stiger aller mest, og er på sitt høyeste nivå siden september 2013.

Fokusert på lettelser i stedet for gjeld

– Det er klart at det er alvorlig med tanke på at Italia har en gjeld som tilsvarer 172 prosent av bnp. Her må man på sikt gjøre strukturelle reformer for å få ned gjeldsnivået. Men de som vil bygge regjering har i stedet for å prøve å redusere gjelden fokusert på å få nye skattelettelser, så det er bekymringsfullt, sier Blomgren.

Hun mener likevel det er viktig å huske på at Italia faktisk har forbedret skattefinansene sine noe i form av at de har et overskudd i det løpende regnskapet på nærmere tre prosent av bnp, samtidig som rentekostnadene Italia betaler på gjelden sin har vært fallende og er cirka fire prosent av bnp, sammenlignet med seks prosent i år 2000.

– Så de kan klart betjene gjelden, men det er et langsiktig problem, og relasjonen med EU er jo også bekymringsfullt, sier hun.

Moody's overvåker Italia

Forrige uke sa kredittvurderingbyrået Moody's at det vil vurdere om det skal nedgradere Italias kredittvurdering. Italia har en Baa2-rating, som betyr en helt moderat kredittrisiko.

Etter helgens regjeringstrøbbel, velger Moody's å ikke ta noen avgjørelser, men skriver i en oppdatering tirsdag at Italias kredittvurdering sannsynligvis blir nedgradert om det viser seg at den som til slutt danner regjering ikke forfølger finanspolitikk som reduserer gjelden.

– Et feilaktig forsøk på å presentere et troverdig, strukturelt reformprogram som øker Italias økonomiske vekstutsikter på et bærekraftig nivå, vil være negativt for kredittvurderingen, skriver Moody's.

– Gitt evalueringen er en oppgradering svært usannsynlig i nær fremtid, skriver det videre.

– Det er skremmende

Det som var tungen på vektskålen for Italias president Sergio Mattarella var koalisjonens nominasjon av Paolo Savona som finansminister, tilsynelatende på grunn av Savonas sterke skepsis til EU.

Jacob Graven.
Jacob Graven. (Foto: Foto: Sydbank)

Sjeføkonom Jacob Graven i danske Sydbank mener Italia er en langt større risiko for Europa enn det Hellas var.

– Det vil gi langt større ringvirkninger i resten av Europa hvis Italia forlater euroen enn hvis Hellas gjør det. Rett og slett fordi Italia er en langt større økonomi med en langt større offentlig gjeld, skriver han i en kommentar tirsdag.

Italia er Europas tredje største økonomi.

– I perioden 2010 til 2015 balanserte Hellas flere ganger på kanten av en exit fra euroen. Det ga store ringvirkninger i de finansielle markedene i hele Europa og var en av hovedårsakene til at europeisk økonomi i den perioden ikke kunne holde følge med veksten i amerikansk økonomi. Sett i lys av det er det skremmende at Italias offentlige gjeld på over 2.200 milliarder euro er mer enn syv ganger større enn den greske på rundt 300 milliarder euro, skriver Graven.(Vilkår)

Hverken spiser eller drikker før trening
Norseman-vinner Anne Nevin (45) fra Trondheim har trent opp kroppen til å forbrenne fett fremfor karbohydrater.
02:27
Publisert: