Veidekke har inngått en avtale om å selge eiendomsvirksomheten sin i Sverige og Norge for 8,75 milliarder kroner, skriver selskapet i en børsmelding.

Kjøperen er en investorgruppe som består av Ivar Tollefsens Fredensborg as og Fredensborg Bolig as, Johns Fredriksens Norwegian Property asa og Union Real Estate Fund.

Gevinst på 1,2 mill.

Ifølge Veidekke gir salget – som er ventet å finne sted i september 2020 – selskapet en regnskapsmessig gevinst på 1,2 milliarder kroner. Styret vil foreslå et ekstraordinært utbytte på 20 kroner per aksje etter salget.

Veidekke skal nå rette fullt fokus mot konstruksjonsvirksomheten, opplyses det.

– Siden november har Veidekke vurdert forskjellige alternativer for fisjonering av eiendomsvirksomheten, for å legge til rette for en langsiktig utvikling under en ny eierskapsstruktur, og for å fokusere på gruppens konstruksjonsvirksomhet, sier styreleder Svein Richard Brandtzæg i børsmeldingen.

Veidekke-aksjen har så langt tirsdag steget rundt åtte prosent på børs. Én aksje handles til kurs 108 kroner. Siden børskrakket i mars har aksjen steget nesten 50 prosent.

2,6 mrd. i ny egenkapital

Norwegian Property og Fredensborg blir likeverdige partnere med 42,5 prosent hver, og Union vil eie 15 prosent. Samlet blir investorgruppen 100 prosent eiere av Veidekke Eiendom.

Investorgruppen vil samlet gå inn med 2,6 milliarder kroner i ny egenkapital, og Veidekke Eiendom vil bli finansiert med 5,7 milliarder kroner i gjeld.

Transaksjonen gjennomføres ved at kjøper overtar aksjene i Veidekke Eiendom i Norge og Sverige mot å betale et vederlag på om lag 3,3 milliarder kroner. Samtidig tilbakebetales Veidekke Eiendoms gjeld på om lag 4,2 milliarder kroner til Veidekke asa, mens 200 millioner kroner utgjør utsatt prosjektoppgjør som blir betalt ved ferdigstillelse av prosjekt.

Ved utgangen av 2019 hadde Veidekke Eiendom 1.575 boliger under bygging og en tomtebank på cirka 15.500 enheter i Norge og Sverige. Hovedtyngden av tomtebanken ligger i de største byene i Norge og Sverige, med vekt på Østlandet og Mälardalen, opplyses det i meldingen.

– Investeringen er i tråd med Norwegian Propertys kommuniserte ambisjoner og strategi om vekst, og konsernets lave LTV legger til rette for investeringer. Vi vurderer dette som en god mulighet for Norwegian Property til å videreutvikle virksomheten i samarbeid med industrielle og finansielle partnere som vi kan dele utviklingsrisikoen med, sier administrerende direktør i Norwegian Property Bent Oustad.

For ordens skyld: Veidekke skrev opprinnelig at eiendomsvirksomheten ble solgt for 7,7 milliarder kroner. I en senere børsmelding ble dette beløpet rettet til 8,75 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.