Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen dukket i begynnelsen av november i fjor opp blant de største aksjonærene i prosjekt- og eiendomsbanken Pareto Bank.

Gjennom sitt heleide investeringsselskap Datum gjorde han da sin første store investering på Oslo Børs på en god stund, og etter å ha kjøpt aksjer i to omganger for henholdsvis 45 millioner og rundt 13,6 millioner kroner i begynnelsen av november, endte han opp blant selskapets største aksjonærer med en eierpost på rundt 2,5 prosent.

Kvitter seg med Pareto-aksjene

De aksjene har han sittet på frem til sist uke, men mandag er han helt ut av selskapet. Ifølge ferske aksjonæroversikter kvittet investoren seg med nesten 1,5 millioner aksjer for 59 millioner kroner, basert på forrige ukes snittkurs på 39,5 kroner. Han sitter dermed igjen med omtrent samme beløp som han i fjor kjøpte seg inn i banken med.

DN har vært i kontakt med Haudemann-Andersen som ikke hadde anledning til å kommentere salget.

Samtidig som Haudemann-Andersen solgte seg ut av Pareto Bank, økte eiendomsinvestor Petter Neslein gjennom Pecunia Forvaltning as sin aksjebeholdning i banken med i overkant av 1,5 millioner aksjer. Dermed har han sannsynligvis kjøpt Haudemann-Andersens aksjer. Pecunia Forvaltning as eier til sammen rundt åtte millioner Pareto Bank-aksjer, verd 317 millioner kroner etter mandagens kurs på 39,50 kroner.

Neslein eier også en rekke eiendom i hovedstaden og hadde gjennom Pecunia Forvaltning as 115 millioner kroner i finansinntekter i 2016.

Puttet mer penger i farmasiselskap

Jan Haudemann-Andersen har i flere år vært negativ til Børsen. Milliardæren har aksjer i et knippe selskaper på Oslo Børs, og blant de største satsingene er jernbaneentreprenøren NRC Group, der hans investeringsselskap Datum sitter med aksjer til en verdi på nær 295 millioner kroner. I it-selskapet Techstep eier han aksjer for 106 millioner kroner.

Han eier blant andre også aksjer i bredbåndselskapet NextGenTel, mikrolagerselskapet Self Storage Group og farmasiselskapet Bergenbio.

I slutten av februar puttet Haudemann-Andersen mer penger i sistnevnte. Investoren har vært blant de største aksjonærene i Bergenbio siden det gikk på børs i april i fjor, og i februar handlet han nye aksjer for første gang siden noteringen. Investoren kjøpte nye aksjer for rundt 13,6 millioner kroner basert på daværende snittkurs.

Haudemann-Andersens aksjepost i Bergenbio var ved børsnotering verdt 30 millioner kroner. Aksjen har steget kraftig siden den gang, og Haudemann-Andersens post er nå verd 68,4 millioner kroner. Altså en papirgevinst på 34,4 millioner kroner på Bergenbio for milliardæren.

Fredly kjøpte for 26 millioner kroner

Investor Arne Fredly var blant dem som kjøpte i Pareto Bank sist uke. Gjennom investeringsselskapet Apollo Capital Management skaffet han seg 670.000 nye aksjer for omtrent 26 millioner kroner, basert på sist ukes snittkurs. Samlet sitter han nå på i overkant av 5,5 millioner Pareto-aksjer, verd nær 220 millioner kroner.

I slutten av februar kjøpte Fredly seg også opp til å bli største aksjonær i det lille oljeserviceselskapet Hunter Group for å blokkere selskapets planlagte avtale med oljeservicemilliardæren Ståle Kyllingstad. Det endte med at Fredly spilte Kyllingstad ut av Hunter. Fredly kontrollerer nå 15,5 prosent av aksjene i det lille selskapet.

Øystein Stray Spetalen kvitter seg på sin side med Pareto Bank-aksjer. Spetalens investeringsselskap Tycoon Industrier solgte i forrige uke 191.205 aksjer i banken for 7,5 millioner kroner og selskapet eier nå nær en halv million aksjer. Spetalen-kontrollerte Saga Tankers sitter fortsatt på over fem millioner aksjer, verd nær 200 millioner kroner.

Pareto Bank spesialiserer seg på eiendomsfinansiering, selskaps- og verdipapirfinansiering og shipping- og offshorefinansiering. Pilene pekte oppover for banken i fjor, som i slutten av januar leverte sitt beste årsresultat noensinne, med et resultat før skatt på 414,9 millioner kroner.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide- Hva skal du med hodetelefoner til 15.000 kroner?
Klipsch Heritage er hodetelefoner som koster 15.000 kroner. Det er bare en tidel av hva like god lyd i et par høyttalere koster.
02:44
Publisert: