Da Vaccibody torsdag i forrige uke varslet en gigantavtale verdt totalt 6,7 milliarder kroner med Genentech, som inngår i legemiddelgiganten Roche, var det gode nyheter for de profilerte investorene som står på eiersiden.

Jan Haudemann-Andersen, Runar Vatne, Tore Aksel Voldberg og Ole Martin Halvorsen er alle på eiersiden i selskapet, som frem til i dag har vært notert på gråmarkedslisten NOTC.

Da DN omtalte den kommende børsnoteringen forrige uke, var ble aksjen handlet for 37 kroner, om enn med relativt lav omsetning.

Steget kraftig

Siden det har kursen fortsatt å stige. Vaccibody-aksjen var helt oppe i 62 kroner i gråmarkedet tirsdag - dagen før notering på Merkur Market.

Det ga selskapet en markedsverdi på 17,5 milliarder kroner - drøyt syv milliarder høyere enn før avtalen med Genentech og børsplanene ble kjent i forrige uke.

Onsdag gikk aksjen fra å bli handlet i gråmarkedet, til å bli notert på Merkur Market.

Ved børsåpning lå aksjekursen på 69 kroner, men falt noe i løpet av dagen. Da DN omtalte selskapet forrige uke, ble aksjen handlet for 37 kroner på gråmarkedet, noe som gir investorene en svimlende papirgevinst på kort tid:

  • Største eier er Jan Haudemann-Andersen, som eier rundt 14 prosent av selskapet, har en papirgevinst på nær en milliard kroner siden i forrige uke.
  • Investor Runar Vatne eier 13,8 millioner aksjer i selskapet gjennom diverse selskaper. Dette gir ham en papirgevinst på over 300 millioner kroner på en uke.
  • Øyelegen Ole Martin Halvorsen eier drøye åtte millioner aksjer gjennom sitt OM Holding. Det tilsvarer 2,87 prosent av aksjene i selskapet, tilsvarende snaut 200 millioner kroner i gevinst.
  • Investor Tore Aksel Voldberg eier på sin side drøyt ti millioner aksjer i Vaccibody gjennom sitt investeringsselskap Skøien as. Verdien på hans beholdning har steget godt over 200 millioner kroner.
  • Investor Jan Haudemann-Andersen har tjent godt på kursøkningen i kreftvaksineselskapet Vaccibody.
    Investor Jan Haudemann-Andersen har tjent godt på kursøkningen i kreftvaksineselskapet Vaccibody. (Foto: Elin Høyland)

Aksjonærlistene er hentet fra Oslo Market Solutions, som har tre dagers etterslep. DN tar forbehold om at disse kan ha endret seg siden siste oppdatering.

Gigantavtale

Samtidig som børsnoteringen ble klar, meldte selskapet at det har inngått en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, som inngår i den sveitsiske legemiddelgiganten Roche.

Avtalen går over flere år, og Vaccibody vil motta opptil 715 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder norske kroner, inkludert forskuddsbetalinger og nært forestående delbetalinger på 200 millioner dollar, og potensielle milepælsbetalinger på opptil 515 millioner dollar, i tillegg til progressive royalty-betalinger på salg av kommersialiserte produkter, går det frem av en pressemelding.

– Midlene fra denne avtalen vil gjøre det mulig for oss å akselerere og utvide vaksineporteføljen, og vi tror dette vil maksimere selskapets potensial overfor pasienter og for aksjonærer. Vi vil også forfølge mulighetene for ytterligere lisens- og samarbeidsavtaler, inkludert strategiske partnerskap med fokus på vår teknologiplattform, sier Michael Engsig, administrerende direktør i Vaccibody

Ga nesten opp

Veien fra et lite oppstartsselskap og frem til milliardavtalen ble landet var lang. Da DN først omtalte selskapet i februar i år, sa grunnlegger og vitenskapelig direktør Agnete Frediksen at hun var nær ved å gi opp «et par ganger» og fortalte at «noen ganger føles det som om jeg er på jobb 26 timer i døgnet».

Tidslinjene er lange innen legemiddelutvikling, og hun la ikke skjul på at det har vært mange gründerår med intens, kontinuerlig jobbing mot milepæler.

– Men jeg har en støttende og flott familie som nok er like stolt som meg over at alt arbeidet som er nedlagt nå viser effekt i alvorlig syke kreftpasienter, sa hun den gangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.