Den siste uken har vært preget av store svingninger i aksjemarkedet. Mandag falt hovedindeksen på Oslo Børs 3,5 prosent, det største fallet siden september 2020. Tirsdag hentet Børsen seg noe inn, og endte med en oppgang på 0,9 prosent.
Onsdag steg hovedindeksen 2,8 prosent, og har dermed hentet inn mandagens fall på to dager.
Til tross for den kraftige oppgangen onsdag, har Oslo Børs falt drøyt en prosent hittil i år.
Også på Wall Street har det vært store svingninger denne uken, i forkant av onsdagens rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken (Fed).
Forvalter Jan Petter Sissener tror rentemøtet i den amerikanske sentralbanken, Fed, og resultatsesongen vil være førende for markedet i nærmeste fremtid. Men kalenderårets nedgang til tross – Sissener ser ingen grunn til å være for pessimistisk.
– Fed har ikke lyst til å gi aksjemarkedet noe sjokk, men de har et problem med inflasjonen, det er ingen tvil om det. Det er all grunn til å være forsiktig.
– Kjøp kvalitet
Sissener, som gjennom fondet Sissener Canopus driver med aktiv forvaltning, mener 2022 blir aksjeplukkernes år. Investoren mener mange fremstår som rimelige, men at det fremdeles er mange bobleaksjer.
– Med unntak av minikrasjet i mars i 2020, så har det ikke vært en ordentlig nedtur som har vart et par år siden finanskrisen i 2008. Kjøp kvalitet og sitt rolig i båten. Dette er ikke et tidspunkt for å gire eller være for modig. Hold deg unna selskaper som trenger penger, sier han.
– Er vi inne i det som kan bli en større nedtur?
– Jeg tror ikke vi skal veldig mye ned. Renten er fremdeles veldig lav. Jeg tror ikke vi skal ned 20–30 prosent til, men markedet kan være retningsløst i lenger perspektiv. Kortsiktig er det likviditet som styrer markedet, og den likviditeten er det kø for å få, sier han, og påpeker at markedskorreksjoner skaper muligheter.
Tror fire sektorer
Storebrand-forvalter Alf Inge Gjerde mener det stigende rentenivået begynner å få effekt. Kombinert med politisk uro mellom Russland og Ukraina, logistikk og råvarepriser, vil det skape vedvarende uro i markedene, mener han.
– Man begynner å nedjustere økonomiske vekstanslag for inneværende år. Så jeg tror når det først begynner å gå i utforbakke, så varer det gjerne en stund. Investorer blir nervøse, selger unna, og du får en smitteeffekt. Du har i all hovedsak sett det i vekstselskapene, først og fremst. Selskaper som er priset på høye multipler. Flere selskaper har falt betydelig. Tomra, Kahoot, Pexip, Autostore. Euronext Growth-selskapene.
Gjerde sier at Storebrand er klart mer positive til verdiselskaper enn vekstselskaper i dagens situasjon.
En verdiaksje prises lavere enn hva den fundamentale verdien tilsier, samt betaler utbytte til aksjonærene. Vekstaksjer prises høyere enn inntjeningen tilsier, fordi investorer forventer fremtidig vekst, ofte flere år frem i tid.
Kvalitetsaksjer, som Sissener anbefaler, har typisk lav gjeld, stabil inntjening, sammenhengende vekst og stabil ledelse.
– Innenfor verdi er det selskaper som gjerne har en god underliggende inntjening, det kan være innenfor. Vi liker godt både Yara og Elkem. Energi, finans, konsum, oppdrett tror vi fortsatt er trygge sektorer å sitte i for øyeblikket, sier han.
Forvalteren forventer ingen store overraskelser fra dagens rentemøte i Fed. Gjerde mener det er knyttet størst usikkerhet til selskapers estimater for 2022, som vil komme på løpende bånd de neste månedene.
– Nå går du inn i resultatsesongen. I dag kom Gjensidige med tall som så ut som de var omtrent som forventet, og man så i USA i går at Microsoft og Texas Inst. leverte i overkant av forventningene. En av de viktigste faktorene fremover er i hvilken grad selskapene leverer på de forventningene som ligger i markedet. Forventningene for fjerde kvartal er ganske høye, men oppnåelige. Usikkerheten ligger hovedsakelig i hva som skjer med estimatene for 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.