Søndag falt oljeprisen med 30 prosent, etter en langvarig børsnedgang som følge av spredningen av koronaviruset i og utenfor Kina. Før børsåpning varslet Nordnet at det kom til å bli «brutalt», og at Oslo Børs' hovedindeks skulle ned ni prosent ved åpning.

Investor Jan Petter Sissener synes ikke det er noe drøyt anslag.

– 10–12 prosent er ikke helt unaturlig hvis vi sammenligner oss med børsene i Europa og legger til hvor eksponert vi er mot olje, sier han.

Det kraftige fallet til tross. Dette er ingen kjøpsmulighet for han og fondet hans – Sissener Canopus.

– Vi er veldig lavt vektet i aksjer og det kommer vi nok til å fortsette med en stund. Jeg tror ikke vi skal begynne å øke. Jeg ser ikke helt hvor dette skal ende. Det blir som det blir, sier Sissener, og gir privatinvestorene sitt råd for tiden som kommer:

– Skalk lukene og pass på at du tåler risikoen.

Investor Erling Neby har tjent gode penger på radioimport, og har satt pengene i aksjer og kunst.
Investor Erling Neby har tjent gode penger på radioimport, og har satt pengene i aksjer og kunst. (Foto: Mikaela Berg)

– Har ikke tapt før man har solgt

Investor Erling Neby har tidligere vært like klokkeklar: Han sitter stille i båten.

Kort forklart: Derfor stuper Oslo Børs i dag
DNs Bård Bjerkholt forklarer børsfallet mandag morgen.
01:12
Publisert:

Står rådet ved lag i møte med et ventet børsfall på ni prosent ved åpning?

– Til de grader. Å hoppe ut nå gjør jeg ikke. Verden kommer tilbake, om en uke eller om to år. Har vært med på tur ned før, men det er ikke hyggelig, sier han når DN ringer en times tid før børsåpning.

Neby har tjent gode penger som radioimportør, og har plassert mye av midlene i aksjemarkedet. Hans hovedinvesteringer er i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konglomeratet Aker, meglerhuset ABG Sundal Collier og bildelsprodusenten Kongsberg Automotive.

– Hva er oljeprisen ned igjen? 30 prosent? spør investoren.

– Ja.

– Fy faen. Uff, uff, uff. Det svir, men man har ikke tapt før man har solgt. Det er en mager trøst.

– Helt sikkert med rentekutt

– Jeg føler meg ikke kompetent til å skulle time dette, og det spørs hvem som er det, sånn det er nå. Ikke har jeg så mye likviditet å leke med heller. Det eneste som er sikkert er at det skal kraftig ned i dag, og at det én dag skal opp, sier Neby.

Når dette skjer er hverken Neby eller Sissener klare til å mene noe om mandag morgen. Sistnevnte regner med det vil komme et rentekutt fra Norges Bank, men har liten tro på at det får det store utslaget.

– Det hjelper uansett ikke nå med den store viruspanikken. Politikerne må på banen og tenke. Tenke litt på hva vi skal leve av etter oljen, for eksempel, nå som prisene faller, sier han og peker ut formuesskatten på noe han.

– Det er sikkert som å banne i kjerka, men man må insentivere de som tar risiko.

– Ditt råd for dagen er å tenke?

– Politikerne må tenke, selv om de skulle begynt for lengst. Folk flest bør bare holde seg i ro. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.