– Dette er ikke en enkeltnyhet, men et stemningsskifte, mener forvalter Jan Petter Sissener.

Mandag ettermiddag falt hovedindeksen på Oslo Børs 3,6 prosent fra fredagens sluttkurs. Dette er det største fallet på en enkeltdag siden 27. mars.

Siden bunnen etter børskrakket i mars har hovedindeksen på Oslo Børs hentet seg sakte, men sikkert inn. Det er riktignok et stykke opp til nivåene vi så før koronapandemien slo til for fullt i mars.

– En god del luft i markedet

Sissener forvalter fondene Sissener Canopus og Sissener Corporate Bond Fund, og er på eiersiden i en rekke børsnoterte selskap både i Norge og utenlands. Han peker på at september vanligvis er en dårlig måned.

– Det som skjer i dag er at man tar pengene av bordet. Nå nærmer deg seg måneds- og kvartalsslutt i et kvartal som har vært veldig bra, og da flytter man posisjoner til mer trygge steder, sier Sissener.

Siden utgangen av juni – altså i løpet årets tredje kvartal – har hovedindeksen steget mer enn seks prosent. Før mandagens fall hadde indeksen steget nær ni prosent.

– Er dette starten på en korreksjon etter oppgangen de siste månedene?

– Nå er det ikke alt som har gått like mye. Som Røkke sa: «Jo mindre omsetning, jo større aksjekurs». Det er en god del luft i markedet, og det vil vi merke. Samtidig så tror jeg ikke vi skal ned 20–30 prosent, men vi må nok være åpne for at det faller litt fremover.

Tre forklaringer

Investor Harald Espedal forvalter en aksjeportefølje verdt flere hundre millioner kroner. Han tror dagens brede globale børsfall skyldes tre ting:

  • Teknologiaksjer har vært svært volatile den siste tiden, med stor vekst og enkelte korreksjoner.
  • Den amerikanske kongressen har ikke blitt enige om en ny stimulansepakke for amerikansk økonomi.
  • Den geopolitiske situasjonen er uklar.
Investor og aksjeforvalter Harald Espedal på Skagen fondenes nyttårskonferanse i 2019.
Investor og aksjeforvalter Harald Espedal på Skagen fondenes nyttårskonferanse i 2019. (Foto: Per Thrana)

– Jeg tror de viktigste faktorene fremdeles er lave renter – som er positivt for aksjemarkedet, at man har en uavklart koronasituasjon – som er negativt, og omfattende stimulansepakker for økonomien – som er positivt i seg selv, men som slår ut negativt når det strammes inn, sier han til DN.

Han mener markedet er for uklart til å kunne si noe om hva man som investor bør gjøre fremover.

– Det avhenger litt av risikoapetitten din. Det er et blandet bilde i markedet, der du har faktorer som er i stand til å dra aksjemarkedet oppover og andre faktorer som kan dra markedet nedover, sier han, og legger til:

– Det er vanskelig å si noe generelt. Man får følge med på utviklingen og gjøre seg opp sine egne oppfatninger.

Håper på å gjøre det bedre enn børsen

– Frem mot jul er vi relativt optimistiske, og har mye nedsidebeskyttelse. Så får vi håpe vi klarer å gjøre det bedre enn børsen.

Sissener har også lenge vært kjent som en av Norges mest fremtredende Tesla-shortere. Altså har han veddet på at aksjen skal falle. Så langt i år er aksjen opp over 400 prosent på børs.

På spørsmål om hvordan Sissener og hans fond ligger an med posisjonen, svarer forvalteren:

– Vi har put-opsjoner i Tesla, men vi sitter langt fra matfatet når selskapet er så langt borte. Det blir en value call, sier Sissener.

Put-opsjoner er instrumenter som gir eieren mulighet til å selge aksjer til en på forhånd fastsatt kurs.

Flere faktorer

Det er ikke bare i Norge at børsen faller. Både i Asia og i det øvrige Europa foregår det brede børsfall mandag. Analytikere DN har snakket med peker på at det er en kombinasjon av flere faktorer som bidrar til dette.

– Det tynges av virusspredningen i Europa og frykt for ny nedstengning. Gjeninnhentingen har vært veldig kraftig, så det er god mulighet for en korreksjon nå. Den optimismen som markedet bygget på i sommer er kanskje blitt borte nå, med en frykt for at gjeninnhentingen blir svakere fremover, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

Han får støtte fra aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets, som også mener det ikke er en veldig overbevisende enkeltgrunn som forklarer mandagens fall.

– Det blir litt tilfeldigheter når flere ting skjer samtidig. Men det må nok ses litt i lys av at markedet er relativt høyt priset. Da tåler man ikke dårlige nyheter på samme måte som når markedet er priset på moderate nivåer, sier Harper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.