Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus har som mål å levere mellom åtte og ti prosent avkastning til kundene sine i år. Samtidig som det nærmer seg årets siste børsdag, rapporterer fondet om en avkastning på 11,39 prosent så langt i 2017.

«Indeksen får gjøre som den vil»

– Det gjør ikke oss noe å tjene mer penger enn forventet. Det er ingen kunder som klager hvis avkastningen blir høyere, men en videre avkastningsvekst i år blir nok å tyne det veldig. Hvis 11,39 prosent blir sluttresultatet, så er det et hyggelig tall, sier Sissener til Dagens Næringsliv.

Porteføljeforvalteren påpeker at Sissener Canopus har vært svært forsiktig i år. I fjor hadde fondet en avkastning på 14,17 prosent.

– Og det kommer vi til å fortsette å være. Det er mye forventninger bygd inn i dagens børskurser, mener han.

Avkastningen på 11,39 prosent er fortsatt langt bak hovedindeksen på Oslo Børs, som hittil i år har en oppgang på 15,04 prosent.

– Kundene våre synes ti prosent er greit, og så får indeksen gjøre som den vil. Med en risikojustering så ligger vi langt foran den. Risikoen vår ligger jo på halvparten av Børsen, påpeker investoren.

Tjente endelig på Tesla-short

Sisseners fond opplevde en oppgang på 0,92 prosent i november. I rapporten for november trekkes elbilprodusenten Tesla frem som en av de positive bidragsyterne. Sissener er kjent for å shorte Tesla-aksjer og frem til november har han for det meste tapt på shortposisjonen i elbilprodusenten.

Shorting innebærer å låne aksjer som selges med hensikt om å kjøpe når kursen har falt. Man satser altså på kursfall.

Forrige måned endte han derimot med å tjene seks millioner kroner på Tesla-shortingen, som tilsvarer 0,25 prosent av fondets portefølje.

– Det er ikke så mye, men det er penger det også. Jeg tror det blir mange hyggelig måneder med å være short i Tesla-aksjen fremover, sier Sissener.

Tapte på PGS-salg

Blant de negative bidragsyterne til fondet var Storebrand, Aker Solutions, Norway Royal Salomon og DNB.

– Også gikk vi på et tap av å selge oss ut av Petroleum Geo-Services-aksjen (PGS).

Det har vært turbulent for seismikkselskapet PGS på Oslo Børs i år. Siden årsskiftet har aksjen falt med mer enn 50 prosent. Mesteparten av fallet kom etter tredjekvartalsrapporten selskapet la frem i slutten av september. PGS skrev i tredje kvartal ned selskapets verdier med 86 millioner dollar, tilsvarende rundt 700 millioner kroner.

– Vi er redde for at det kommer en i situasjon der det trenger penger, så vi solgte ut oss av aksjen, og det er det tapet kommer fra, sier Sissener.

Sissener har sterk tro på inntjeningsvekst i 2018 og har satt et nytt mål om ti prosent avkastning, men ser noen faktorer som kan skape usikkerhet og nedgang i aksjemarkedet fremover.

– Den største bekymringen min er all den offentlige gjelden som fortsetter å vokse rundt i verden. Det er heller ikke moro å se på situasjonen rundt Nord-Korea. Hvis det smeller der, vil det påvirke markedene negativt, forteller han. (Vilkår)

Terje Erikstad om bitcoin: Finansiell galskap
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: