Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sisseners fond Sissener Canopus endte med en avkastning på 14,6 prosent i fjor.

– Vi er fornøyde og kundene er fornøyde, sier Sissener.

Allerede tidlig i desember sa Sissener seg fornøyd med avkastningen. Frem til da var den på 11,4 prosent. Etter en kanonavslutning på året, endte den endelige avkastningen altså drøyt tre prosentpoeng høyere.

– Vi fikk litt stang inn i desember, på mange måter, sier forvalteren nå.

Forsiktig tilnærming

Målet var å levere et sted mellom åtte og ti prosent avkastning til kundene i løpet av året. Og selv om fondet ikke klarte å holde tritt med hovedindeksen på Oslo Børs, som steg 19,1 prosent i løpet av året, er Sissener likevel tilfreds.

– Vi er veldig fornøyd med å ha levert det vi hadde indikert til kundene – og litt til. Og hvis man risikojusterer det, så er det et eventyrlig bra resultat. Risikoen ligger på under halvparten av Børsen, understreker Sissener.

– Noe du angrer på at du gjorde i 2017?

– Om man skulle angre på noe, så er det at man ikke har tatt litt mer risiko. Men det er veldig lett å si i etterkant og ikke så lett i forkant. Alt i alt synes jeg det er et veldig bra resultat med en balansert risiko med en forsiktig tilnærming til markedet.

Tjente godt på Apple

I desember ga oljeselskapet Royal Dutch Shell, gassfraktrederiet BW LPG, boligbyggeren Selvaag og gassfraktrederiet Golar de største positive bidragene til avkastningen i fondets portefølje, som i løpet av fjorårets siste måned var på 2,9 prosent.

De største negative bidragene kom fra en shortposisjon i Rec Silicon, flyselskapet SAS og mobilkomponentprodusenten Qualcomm.

Shorting innebærer å låne aksjer som selges med hensikt om å kjøpe når kursen har falt. Man satser altså på kursfall.

Etter å ha sittet på en post i teknologigiganten Apple over lang tid, ble denne solgt unna med god gevinst i desember.

– Apple tjente vi mye penger på i fjor. Vi tok de av fordi vi ser at det er litt redusert etterspørsel hos underleverandørene. Vi er litt usikre på om det skyldes at etterspørselen etter den nye Iphonen er lavere, eller om det er produksjonsproblemer. Jeg tenderer mot det siste, for jeg har måttet vente veldig lenge på den jeg kjøpte, sier Sissener.

– Hva tenker du om 2018?

– Det er en ordentlig bra start da. Og slik er det vel på alle børsene. Men når det er sagt, så var vi forsiktige i 2017 og vi kommer nok til å være forsiktige i 2018 også. Verden fyrer på alle sylindrene, men det er veldig likviditetsdrevet. Og jeg er ikke sikker på at det varer, sier Sissener. (Vilkår)

Derfor valgte Norwegian å invadere Argentina
Bjørn Kjos er fornøyd dersom han får nok penger til en bussbillett.
00:50
Publisert: