Investorer, analytikere og finansjournalister verden over har gjentatte ganger de siste par ukene benyttet samme forklaring på hvorfor markedene har gått inn i et fullstendig vente-og-se-modus: Alle venter på talen som USAs sentralbanksjef Janet Yellen skal holde på sentralbanksymposiet i Jackson Hole fredag ettermiddag.

Markedsaktørene spør seg nemlig om Yellen vil benytte anledningen til å avsløre om en oppgang i sentralbankens styringsrente er like om hjørnet.

- Det er det store spørsmålet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det er det mest nærliggende og interessante spørsmålet i markedene over alt i dag. For vi vet at rentebevegelser og dollarbevegelser har stor betydning, sier sjefanalytikeren.

Vet lite på forhånd

Markedsaktører over hele verden vil derfor følge nøye med når Yellen går på talerstolen klokken 16.00 fredag norsk tid. Forventninger til talen er den siste uken blitt brukt til å forklare både opp- og nedgang i renter, valutakurser og aksjeindekser.

Men strengt tatt er svært lite vi vet om innholdet i talen på forhånd.

Programmet for symposiet ble først kjent sent torsdag kveld og frem til da var det eneste offentligheten hadde fått vite at årets konferanse har temaet «utforming av motstandsdyktige pengepolitiske rammeverk for fremtiden». Temaet for Yellens tale, «Federal Reserves pengepolitiske verktøykasse», gjør det ikke noe lettere å gjette på hva sentralbanksjefen faktisk kommer til å snakke om.

Sjefanalytiker Bruce er imidlertid rimelig trygg på at Fed-sjefen vil benytte talen til å forberede markedet dersom hun og de andre medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité faktisk har planer om å sette opp renten i september.

Som skapt for å gi rentesignal

I markedene er det i dag nemlig liten tro på at en så rask renteøkning er på trappene. Prisingen på finansielle instrumenter for sikring mot eller spekulering på renteendringer indikerer at det er rundt 25 prosent sannsynlighet for en renteøkning i september.

Bruce tror ikke Fed vil være særlig komfortabel med å sette opp renten før den har fått markedet med seg på at det er overveiende sannsynlig.

- Hvis den ønsker å øke renten i september, så er talen som skapt for å gi det signalet. Og det er det jeg kommer til å se etter. Virker hun så overbevist om at rentene skal opp at det øker sannsynligheten for septemberøkning?

Selv har imidlertid Bruce mest tro på at Fed sikter seg inn mot å heve renten først i desember og at talen dermed kanskje innrettes mot å forberede markedene på dette.

- Vanlig fredag

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn tror de som håper på nye signaler fra Yellen fredag kan komme til å bli skuffet.

- Vi ser på det som en vanlig fredag og en vanlig tale. Vi tror mest på at det ikke kommer noe nytt, sier Wilhelmsen.

- Og hvis hun skulle si noe, så er vi veldig usikre på hvilken effekt det vil få.

Derfor velger fondet å holde på posisjonene og ikke spekulere på om talen sender markedet i den ene eller andre retningen på kort sikt.

- Det mest konservative ville vært å ta bort alle posisjoner, få det overstått og så få på igjen posisjonene. Jeg vil tro at det er en del som gjør det. Men vi har våre posisjoner som vi tror vil fungere over tid og orker ikke å bry oss for mye om den eventuelle støyen som kommer rundt dette Jackson Hole-møtet, sier Wilhelmsen.

Følg markedet med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:
 

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.