Sentralbanksjef Janet Yellen snakket i en time onsdag kveld, etter at Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) valgte å fortsette nedskaleringen av obligasjonskjøpene med 10 milliarder dollar.

Likevel var det tre ord markedet satt igjen med etter pressekonferansen, og som medførte at både renter og euro steg. Yellen ble spurt når man kan vente at sentralbanken hever styringsrenten etter nedtrappingen av obligasjonskjøp er over. Styringsrenten i USA har ikke vært endret siden desember 2008, da den ble satt til det rekordlave intervallet mellom null og 0,25 prosent.

- Det er vanskelig å vurdere, men det betyr sannsynligvis i retningen av rundt seks måneder eller noe slikt, sa Yellen.

Hun var rask med å understreke at dette må vurderes i lys av de økonomiske forholdene, men ganske konkrete «rundt seks måneder» var sagt. I løpet av sekunder hadde indeksen S&P 500 på New York-børsen svekket seg med én prosent.

Markedet sendte Wall Street ned på nyheten, og Asia fulgte etter i morgentimene.

LES OGSÅ: Yellen tynger Oslo Børs

- En forsnakkelse

Dersom Fed fortsetter å skalere ned obligasjonskjøpene i samme tempo som de har gjort så langt, betyr det at de stimulansepakken er avsluttet i oktober. Dermed kan første renteheving skje til våren neste år, noe som er noen måneder tidligere enn Fed tidligere har antydet.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities setter uttalelsen på tabbekontoen.

- Jeg tror det var en forsnakkelse. Det var helt unødvendig, sier Andreassen til DN.no.

- Det kunne vært mindre presist, og jeg tror ikke hun har tenkt så mye på de seks månedene, sier Andreassen.

LES OGSÅ: - Fed er haukete

Sjeføkonomen sitter likevel med oppfatningen av at lite er forandret hos Fed, men at sentralbanken kunne vært tydeligere.

Andreassen hovedinntrykk er at Fed vil ta en bred vurdering av økonomien og utsiktene før de rører renten, og mener de vil ha en «normal, fleksibel inflasjonsstyring».

- Hun sa veldig klart at dersom noen hadde oppfattet at Fed hadde sagt noe de ikke hadde sagt tidligere, så hadde man hørt feil. Men så sa hun noe vi ikke hadde hørt før, sier han, med referanse til «rundt seks måneder», sier han.

Klassisk sentralbanktabbe å gi noe spesifikt midt i et nyansert svar, skriver Financial Times.

«For finansmarkedene har det ikke betydning hva det kommer an på. De hadde hørt seks måneder», skriver FT.

Duete eller haukete?

Medianestimatet for renten for 2015 og 2016 ble oppjustert av komiteens medlemmer. Medianestimat for 2015 ble justert opp til 1 prosent fra 0,75 prosent, mens estimatet for 2016 ble hevet fra 1,75 til 2,25 prosent.

«Markedet tolket dette som en mer haukete tone fra Fed sin side, og sammen med Yellens uttalelser om tidligere renteoppgang bidro dette til å sende børsene i rødt, mens dollaren og statsrentene steg», skriver seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Andreassen i First forteller at oppjusteringen bidro til å forvirre markedet.

- Det er forvirrende - det spriker i alle retninger, sier han og forklarer:

- Jeg mener mye av det Yellen sa var duete, men når man ser på punktestimatene for hvert enkelt medlem, ser man at hver enkelt har oppjustert rentebanen sin med et kvart prosentpoeng. Deretter sier hun at man ikke skal legge så stor vekt på medlemmenes rentebaner, men at det viktigste er hvordan komiteen ønsker å kommunisere utsiktene på, sier han.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

LES OGSÅ: Skroter renteplanen

Droppet terskelverdi for ledigheten

Fed droppet som ventet terskelverdien for ledigheten. Tidligere har Fed kommunisert at den første rentehevingen kunne komme når ledigheten falt til terskelverdien på på 6,5 prosent. Ledigheten ligger med 6,7 prosent ikke langt fra denne verdien, og det var derfor ventet at guidingen ville endres.

«For å vurdere hvor lenge nøkkelrenten skal holdes på dagens lave nivå, vil FOMC se nøye på et bredt spekter av indikatorer som kan si noe om hvordan økonomien beveger seg mot Feds målsetning om full sysselsetting og en inflasjon nær målet på 2 prosent», skriver Hov.

Utviklingen i arbeidsmarkedet, underliggende inflasjonspress og aktørenes inflasjonsforventninger vil, i tillegg til den finansielle utviklingen, vektlegges, skriver Hov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.