Børsene verden over begynte forrige uke med et brak. Det startet i Kina der Shanghai-børsen stupte over åtte prosent. Uroen spredte seg raskt kloden rundt og panikken grep om seg da USA-børsene forrige mandag åpnet i fritt fall. En kort stund virket det som det siste alle ville eie var aksjer. Dow Jones-indeksen var på det meste ned over 1000 poeng rett etter åpning, som er det største fallet målt i poeng noensinne i løpet av en dag.

Mange investorer og spekulanter fikk trolig en dyr lærepenge om at selv ikke i aksjemarkedet vokser noe inn i himmelen. Men nesten uansett hva som som skjer i verdens aksje- og finansmarkeder, så er det noen som tjener penger på det. Mange penger. Så også under forrige ukes børsuro.

En som virkelig gjorde storeslem forrige uke var den 36-årige japanske daytraderen som bare går under navnet «CIS». I et intervju med Bloomberg News på en kaffebar i Tokyo forrige uke hevder han å ha tjent hele 34 millioner dollar (over 280 millioner kroner) mens de fleste andre var mest opptatt av å regne på sine tap.

«CIS» hadde allerede før forrige ukes monstergevinst opparbeidet seg tilnærmet kultstatus i daytrader-miljøet i Japan, selv om få kjenner hans virkelige navn. Et portrett av ham på Bloomberg ifjor høst bidro sterkt til dette.

Populær på Twitter

Han hadde rundt 40.000 følgere på Twitter for en uke siden. Nå er dette økt til nesten 68.000. På Twitter skal han ha postet alle sine investeringer minutt for minutt, og for de som beherkser japansk kan det kanskje være noen tips å hente ved å følge ham videre her.

Men hvordan klarte han å tjene 280 milllioner kroner på en kortvarig børsuro?

Ifølge Bloomberg News skal han ha startet med å shorte future-kontrakter i stor stil på Nikkei-indeksen 12. august, som vil si at han satset på børsfall. Da Tokyo-børsen stengte mandag hadde han opparbeidet en papirgevinst på 13 millioner dollar. Men han løste ikke inn gevinsten fordi han ventet børsfall også i USA, som i så fall ville øke verdien av future-posisjonene ytterligere.

Og etter «kollaps-åpningen» både for Dow Jones- og Nasdaq-indeksen falt også future-kontraktene for Nikkei-indeksen kraftig, og på minutter doblet gevinsten til CIS seg til rundt 27 millioner dollar. Da tok han gevinsten.

Men i stedet for å være fornøyd med det, så fortsatte han ifølge Bloomberg å handle, men nå satset han i stedet på en rekyl opp, og fikk rett igjen. Da han hadde kvittet seg med alle posisjoner i aksjemarkedet på tirsdag skal gevinsten altså ha rundet 34 millioner dollar. Bloomberg skal ha sett kvitteringene på handlene.

Som alle andre daytradere og investorer har imidlertid også CIS gått på noen smeller. Til Bloomberg News sier han at finanskrisen i Hellas kostet ham seks millioner dollar (nesten 50 millioner kroner).

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Advarer mot overoptimisme: - Kan være at smellen kommer nå
 

«Som om de skulle forsøke å dosere brems og gass separat for hvert enkelt hjul på en 16-hjuls trailer»  


- Overdreven panikk i Kina


Dette kan gi alvorlige konsekvenser
Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert: