Japanske Mitsui & Co går inn med 5,5 milliarder i Aker-selskapet Mainstream Renewable Power, et datterselskap til Røkkes Aker Horizons, paraplyselskapet til Akers grønne satsinger.

Med det får den japanske giganten en eierandel på 27,5 prosent i selskapet, mens Aker Horizons vil sitte igjen med 54,4 prosent av aksjene etter transaksjonen. Eddie O'Connor, sammen med irske investorer eier resterende 18,1 prosent.

Samtidig verdsettes Mainstream nå til 2,1 milliarder euro eller rundt 20 milliarder kroner.

Aker Horizons stiger kraftig på Oslo Børs torsdag.

«Fornybar energigigant»

Mitsui & Co er et investeringsselskap, og er en del av Japans største konglomerater og en av verdens største forretningssamarbeid Mitsui. Konglomeratet holder til i 63 land og har rundt 45.000 ansatte. Under Mitsui ligger flere selskaper, deriblant banken Sumitomo Mitsui Banking Corporation, ølbryggeriet Sapparo Breweries og industriselskapet Toray Industries.

– Mitsui & Co vil investere 575 millioner euro til en eierandel på 27,5 prosent i Mainstream Renewable Power for å skape en «fornybar energigigant». Transaksjonen er gjort til en verdi på 2,1 milliarder euro, som er opp fra Horizons historiske kostpris på 1,1 milliarder euro på bruttobasis – det vil si anskaffelsespris pluss ekstra egenkapital investert. Vi anslår en positiv verdsettelseseffekt på 3,8 kroner per aksje, sier Tom Erik Kristiansen, analytiker i Pareto.

Mainstream Renewable Power driver med sol, havvind og vind på land. Aker Horizons kjøpte 75 prosent av det britiske fornybarselskapet i januar i fjor, like før sin egen børsnotering, i en handel som verdsatte Mainstream til 900 millioner euro - tilsvarende 9,3 milliarder kroner.

– Evne til å skape aksjonærverdier

Pareto Securities oppdaterer den verdijusterte egenkapitalen per aksje i Horizons til 29 kroner.

– Nok en gang beviser Aker Horizons sin evne til å skape aksjonærverdier. Transaksjonen gir Mainstream Renewable Power kapital til å akselerere ytterligere i vekst, og vi tror aksjen bør handles opp mer enn den direkte verdivurderingen. Videre tror vi mange har spekulert i at Mainstream Renewable Power hadde falt i verdi siden oppkjøpet, da børsnoterte selskaper har underprestert betydelig, men det er åpenbart ikke tilfelle gitt denne transaksjonen.

Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen.
Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen. (Foto: Mikaela Berg)

I fjerde kvartal 2021 bidro Mainstream med 700 millioner kroner til Aker Horizons' verdijusterte egenkapital, fremgår det av selskapets kvartalsrapport.

– Mitsui er den perfekte partneren for Mainstream for å akselerere selskapets vekst til å bli en stor fornybar energigigant. Jeg har kjent Mitsui i mange år og er sikker på at deres rike industrielle arv, global tilstedeværelse og likesinnede tilnærminger til bærekraft vil gi betydelig verdi til Mainstream, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.