– Vi er «bullish» (positive, red.anm.) til oljeprisen på kort sikt, sa oljeeksperten Jarand Rystad da han åpnet advokatselskapet Kluges offshoreseminar i Stavanger onsdag formiddag.
Men han tror ikke oppturen varer lenge.
– Vi ser ganske stor risiko for et kraftig overtilbud av olje til neste år. 2020 ser like ille ut, sa Rystad.
Og fortsatte:
– Vi får enten en brutal oljepriskollaps eller forlengede og dypere kutt fra Opec, sa Rystad.
Det er den voldsomme økningen i produksjonen av skiferolje som gjør at Rystad advarer om faren for en kollaps i oljeprisen neste år. I dag noteres nordsjøolje til nærmere 71 dollar fatet, det er 44 dollar eller over 160 prosent høyere enn bunnen i januar 2016.
Kollaps kan gi priser på 20-tallet
Allerede i slutten av året regner Rystad med en amerikansk oljeproduksjon på rundt 11,4 millioner fat per dag. Det er 700.000 fat mer enn det amerikanske energibyrået IEA anslår. Til sammenligning produserer Statoil rundt to millioner fat dagen.
– For at en oljepriskollaps skal skje, må Opec finne seg tjent med det. Da må de ønske å dempe veksten, sier Jarand Rystad til Dagens Næringsliv.
– Hva er mest sannsynlig – kollaps eller at Opec forlenger kuttene?
– Det er mest sannsynlig at de vil forlenge kuttene, sier Rystad.
En kollaps kan føre til priser igjen ned mot 27 dollar fatet slik som i januar 2016.
– For at det skal være en vits, må oljeprisen langt ned fort, sier Rystad.
Det er områder som Permian i Texas og i Oklahoma som nå driver den voldsomme veksten i skiferoljeproduksjonen. Det er ingen grunn til å tro at den vil ta slutt med det første.
– Det er potensial for 20 år med samme boring som i dag, sier Rystad.
Skiferoljeproduksjonen er også nødvendig for å møte den økte globale etterspørselen etter olje, sier Rystad og peker på en etterspørselsvekst på rundt 1,6 millioner fat dagen i år.
Lave kostnader i Norge
Opec ble sammen med Russland enige om kutt på 1,8 millioner fat dagen ut året. Forlenges kuttene og samtidig økes, kan en få en lengre periode med oljepriser rundt 60 til 70 dollar fatet. Det vil kunne gi enorme pengestrømmer til oljeselskapene.
– På 70 dollar fatet kan den frie kontantstrømmen bli rundt 500 milliarder dollar. Det er «all-time high», sier Rystad.
Særlig norsk sokkel vil nyte godt av fortsatt høye oljepriser, tror han.
Statistikk over kostnadsutviklingen viser at norsk sokkel er i verdensklasse.
– Driftskostnadene er kuttet fra 11 dollar fatet til syv dollar fatet.
Det er klart billigere enn både i USA, Brasil og i Storbritannia, ifølge Rystad.
Bonanza
Den høye lønnsomheten på norsk sokkel ga kraftig økning i vedtatte nye prosjekter i fjor. Det fortsetter i år. I neste omgang vil utbyggingene gi økning i investeringene på sokkelen
– Det blir bonanza i Norge, sier Rystad.
Mellom 150 til 170 milliarder kroner vil brukes på leting og investeringer, anslår Rystad Energy. Til sammenligning var toppen på norsk sokkel på rundt 210 milliarder kroner. Veksten på norsk sokkel faller sammen med en solid opptur også globalt.
– 2019 kan bli et nytt all-time-high, sier Rystad.(Vilkår)