– Vi hadde ikke penger til å utbetale lønn til enkelte ansatte. Det ble en dårlig jul for enkelte, sa Lavos finansdirektør Jens Christian Kuhnle i Oslo tingrett fredag.

Lavo er blitt saksøkt av fondet Alpha Blue Ocean som krevde at den ekstraordinære generalforsamling i Lavo fredag skulle utsettes for at fondet skal få konvertert aksjer det mener å ha krav på.

Lavo har vært et ekstremt presset selskap siden det gikk på børs i fjor sommer. Selskapet rakk aldri å komme ordentlig på bena. Egenkapitalen er spist opp, selskapet er i knestående og ønsket å slå seg selv konkurs.

– Vår mulighet til å hente kapital fra andre har vi undersøkt, men det virker ikke være mulig, sa Kuhnle i retten.

Steile fronter

Selskapet mener Alpha Blue Ocean (ABO) er skyld i det kraftige kursfallet. Lavo kom i kontakt med fondet i januar i fjor gjennom felles bekjente. Et par måneder senere kom blekket på papiret og Lavo hadde inngått en låneavtale på 30 millioner kroner hvor ABO til gjengjeld fikk konvertible obligasjoner med tegningsretter.

Dette blir ofte kalt dødsspirallån, ifølge Financial Times.

Lavo hadde allerede høye kortsiktige lån til andre låneforbindelser. Pengene fra ABO skulle brukes til å gå på børs. Det kostet mange penger og etter hvert som kursen umiddelbart stupte, måtte selskapet utsette betalinger av lønninger, ifølge finansdirektøren.

Lavo ba om ekstra penger, og etter noe om og men et par millioner kroner ekstra. Etter det har forholdet kjølnet. I retten ble det fortalt om en rekke utvekslinger av e-poster hvor det diskuteres heftig om hensikten bak avtalen.

– I desember sendte vi dem et brev der vi skrev at vi er avhengig av dem for å få finansiering, sa Kuhnle.

Men i henhold til avtalen er ikke ABO forpliktet til å gå inn med mer penger før konverteringen er gjennomført.

Lavo fikk svar samme dag.

– Vi kunne få en million, men da skulle de har rabatt på 20 prosent på neste konvertering. På det tidspunktet var det langt fra nok. Vi hadde utestående lønninger og hadde akkumulert mer kortsiktig gjeld, sa Kuhnle.

Ingen vil investere

Lavo har ikke gått med å konvertere ABOs obligasjoner til aksjer. Derfor har de heller ikke fått noen penger. Egenkapitalen er nå tapt og siden børsnoteringen har selskapet mistet over en tredjedel av sine fulltidsansatte.

– Ingen andre investorer ønsker å investere så lenge ABO har en avtale med oss, sier Kuhnle.

– Vi har snakket med eksisterende aksjonærer spesielt, men de har reagert på hva som har skjedd ved at kursen har kollapset fullstendig ved at de konverterer og selger ut disse aksjene i markedet, sier han.

Aksjekursen til Lavo har falt 93 prosent siden børsnoteringen i juni i fjor. Aksjen er nå verd 20 øre etter en solid opptur mandag.

– Virket som solid finansiering

Gründeren bak Lavo, Tom Roger Sokki, er fortsatt selskapets desidert største aksjonær. Han mener selskapet hans har opptrådt forsvarlig overfor sine aksjonærer med låneavtalene som er inngått.

Gründer Tom Roger Sokki.
Gründer Tom Roger Sokki. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Burde dere ha gått på børs?

– Når intensjonen med finansieringsavtalen ikke ble fulgt opp av den andre part er det lett å svare nei. Det er imidlertid for tidlig å gi et ubetinget svar på det spørsmålet, sier Sokki.

– Da dere inngikk låneavtalen med ABO, hadde dere da noen andre muligheter for finansiering?

– Vi var i en prosess med flere, men den gang virket denne finansieringen som en attraktiv og solid finansiering, sier Sokki.

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Alpha Blue Ocean.

Dødsspirallånfond med livline

Fredag skulle Lavo etter planen avvikles da styret ikke så noen annen utvei på grunn av den pressede finansielle situasjonen. Kvelden før hadde imidlertid ABO kastet ut en livline til selskapet der fondet la frem et refinansieringsforslag. Det innebærer dog at ABO vil få 71,5 prosent av aksjene i selskapet, og dermed kontroll over Lavo.

Generalforsamlingen ble enige om å ikke avvikle selskapet, men gå inn i diskusjoner om finansieringstilbudet.

Nyheten ble godt mottatt av investorene. Aksjen er opp 199 prosent på Oslo Børs mandag og handles til kurs 20 øre. Det verdsetter selskapet til 7,63 millioner kroner.

Partenes advokater møtes til forhandlinger denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på dagbladet.no fronten av Marta Breen. Her svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritkkken.
01:42
Publisert: