Rett etter stengetid på Oslo Børs tikket det inn en børsmelding fra Rec Silicion.

Jens Ulltveit-Moe, gjennom selskapet Umoe as, vurderer å selge alle aksjene i Rec Silicon. Umoe eier på nåværende tidspunkt 22,95 prosent av aksjene i solselskapet. Totalt eier Umoe 64 millioner aksjer som med dagens kurs har en verdi på rundt 135 millioner kroner.

Jens Ulltveit-Moe eier Umoe sammen med familie.

Umoe oppgir grunnen for å salget er å styrke egen økonomi, og fokusere på investeringer i biodrivstoff i Brasil. Markedsverdien på Rec er på nesten 600 millioner kroner. Så langt i år har selskapet falt med over 60 prosent. Jens Ulltveit-Moe sitter selv i styret til selskapet.

Store tap

Tapene i Rec og Ulltveit-Moe er blitt store. Når DN tar kontakt med administrerende direktør Jarle Roth har ikke han den fullstendige oversikten over akkurat hvor store tapene er, men han er sikker på en ting:

– Det er mye.

Roth understreker imidlertid at aksjeposten ikke er solgt enda.

– Så vi får hvor det lander, sier han.

Umoe har satset på biodrivstoff i Brasil gjennom selskapet Umoe Bioenergy. Heller ikke dette har vært en pengemaskin de siste årene. I 2018 tok Umoe et tap på på 169 millioner kroner. Roth forteller at det er dette selskapet det skal satses videre på.

– Vi har hatt to veldig krevende engasjement både i Rec og i Brasil. Vi vurderer løpende hvilke prosjekter vi skal prioritere. Nå har vi landet på at vi ønsker å prioritere i Brasil.

– Betyr det at dere ikke har dere ikke troen på Rec lenger?

– Vurderingen er gjort ut fra egne prioriteringer i Umoe. Vi ønsker ikke si noe om Recs situasjon som sådan, sier Roth.

Jarle Roth er administrerende direktør i Umoe Gruppen.
Jarle Roth er administrerende direktør i Umoe Gruppen. (Foto: Kallestad, Gorm,/NTB scanpix)

Ulltveit-Moe har vært i Rec siden 2010. Nesten ti år senere kan bekjentskapet med selskapet gå mot slutten. Meglerhusene Arctic Securities og Pareto Securities er hyret inn for bistå i den mulige transaksjonen.

Mandag kveld skriver Finansavisen at boken er lukket og at aksjene ble priset i intervallet 1-1,3 kroner aksjen. Jarle Roth ønsker ikke å kommentere denne opplysningen Flere investorer avisen har snakket med sier at aksjene ble solgt for nærmere en krone aksjen. . Dersom dette stemmer vil Umoe få inn langt mindre enn hva aksjene var priset til ved stengetid på Oslo Børs mandag.

Rammet av handelskrig

Rec har slitt i lang tid. Dette har også satt sine dype spor i Umoe Gruppens regnskaper. I fjor tapte selskapet nesten 600 millioner kroner på investeringen. Selskapet har vært kraftig rammet av handelskrigen mellom USA og Kina.

– Våre posisjoner i Rec har påvirket regnskapet vesentlig for 2018. Handelskrigen er der et viktig element og det har dessverre dratt aksjeverdiene i en negativ retning, sa daglig leder Jarle Roth til DN i sommer.

Rec er rammet av toll på polysilisium fra USA til Kina som har redusert inntjening til selskapet kraftig de siste årene. I januar 2018 innførte også USA økt toll på import av solcellepaneler fra Kina, og den sommeren reduserte Kina subsidiene til solindustrien.

Dette har vært med å ramme aksjeverdien i selskapet hardt. I mars 2015 sto aksjekursen i over 25 kroner aksjen. Nå står den i knapt over to kroner. Det betyr et fall på over 90 prosent.

Umoe Gruppen endte med et resultat før skatt på minus 597 millioner kroner i fjor. Det var særlig Rec som fikk skylden for tapet. Selskapet har gått med underskudd før skatt hvert år siden 2015. På spørsmål om Umoe er presset til å selge aksjene i Rec, svarer Roth:

– Det var en beslutning vi gjorde for å styrke vår balanse. Jeg har ikke noen ytterligere kommentar utover det.

I juli meldte Rec Silicon at selskapet stenger ned resten av kapasiteten ved prestisjeanlegget Moses Lake i USA. Fabrikken var hardt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina.
I juli meldte Rec Silicon at selskapet stenger ned resten av kapasiteten ved prestisjeanlegget Moses Lake i USA. Fabrikken var hardt rammet av handelskrigen mellom USA og Kina. (Foto: Pressebilde)

I vår snakket Jens Ulltveit-Moe ut om sine synspunkter på handelskrigen. Han så ikke mange lyspunkter.

– Hvis Trump hadde hatt mer enn grunnkurs i økonomi fra Wharton, ville han forstått at handelskrig er en dum løsning. Dessverre er hans retorikk tiltrekkende for enkle sjeler. Trump tar helt feil. Det er amerikanske konsumenter som betaler for gildet. Et grundig case av straffetollen på vaskemaskiner, viser at amerikanske forbrukere måtte betale 1,1 milliarder dollar ekstra. Dette vil øke på, sa Ulltveit-Moe til DN.

Siden har ikke handelskrigen vist noen tegn til å ende. Førstkommende søndag skal USA etter planen iverksette økt toll dersom det ikke foreligger noen avtale mellom partene.

Jens Ulltveit-Moe har ikke svart DNs henvendelser mandag ettermiddag og kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.