Etter et fall på Oslo Børs i morgentimene tirsdag, har børsen tatt seg opp igjen på ettermiddagen.

Tirsdag i 15-tiden var hovedindeksen ned 0,87 prosent mot et fall på rundt to prosent ved 10.30-tiden tirsdag.

Vaccibody vinner

Det norske vaksineteknologiselskapet Vaccibody er en tydelig vinner på fallende børs. Før børsåpning kom nyheten om at selskapet skifter navn og inngår et samarbeid med amerikanske Regeneron. Det innebærer investeringer på 179 millioner kroner.

Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken har advart mot et mer urolig aksjemarked i tiden fremover. Han setter dagens kursbevegelser i sammenheng med at den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell har fått fire nye år i jobben, med en påfølgende oppgang i lange amerikanske statsrenter.

– Det skal ikke så mye til etter den lange seiersmarsjen vi har hatt på aksjemarkedet over lang tid, sier han til DN.

Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets.
Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Handelsbanken)

Valget av Powell er viktig, ettersom det kan antyde hvordan sentralbanken vil forholde seg til stigende inflasjon og økonomiske støttetiltak.

– Inflasjon har vært en aktuell problemstilling, og spørsmålet er om rentene stiger på grunn av inflasjon eller vekst. Akkurat nå står markedet litt og balanserer for det er et veldig uavklart inflasjonsbilde. Blant annet med tanke på i hvilken grad sentralbankene må stramme inn, sier Grangård.

– Ikke nødvendigvis en fornuftig strategi

Aksjer er historisk høyt priset, men Handelsbankens investeringsstrateg viser til at de høye nivåene ikke blir like oppsiktsvekkende når en sammenligner dem med andre aktivaklasser som statsobligasjoner. Å trekke seg ut er heller ikke noe å anbefale, tross uro og rekordnivåer.

– Det er ikke nødvendigvis en fornuftig strategi å trekke seg ut av markedet, for aksjemarkedet har en tendens til å holde seg på et høyt prisnivå og bli det lenge. Så det at aksjemarkedet er høyt priset er ikke nødvendigvis noe argument for å forlate aksjemarkedet, sier Gransgård.

Oljeprisene faller tirsdag morgen og oppmerksomheten er rettet mot en mulig kunngjøring fra president Joe Biden om at USA frigjør strategiske oljereserver. Beskjeden kan komme tirsdag, skriver Bloomberg med henvisning til kilder.

«Oljeprisene reagerer på nyhetene om at USA planlegger en koordinert frigjøring av oljereserver på tirsdag. Nedgangen i imidlertid begrenset og markedsaktører vil se en faktisk annonsering, gitt at det har vært uker med snakk fra Det hvite hus», sier Vandana Hari i Vanda Insights til Platts – gjengitt av TDN Direkt.

Hun sier det selvfølgelig også vil bli avgjørende hvor mye olje som vil bli frigjort, og i hvilket tempo.

Delegater fra Opec+ har sagt at en frigjøring av millioner av fat vil være uberettiget under gjeldende markedsforhold, skriver TDN, og at gruppen kanskje må revurdere planene om å tilføre mer olje når de møtes 2. desember. Smittesituasjonen i Europa og USA vekker også bekymringer for etterspørselen.

Prisen på et fat nordsjøolje, Brent Spot, faller rundt 0,7 prosent tirsdag morgen til 78,9 dollar fatet. Prisen på amerikansk skiferolje, WTI, faller også.

Nasdaq falt fra rekord

Tirsdag morgen faller Hang Seng-indeksen i Hongkong over én prosent, ledet an av kinesiske teknologigiganter som faller kraftig, blant annet etter at USAs president Joe Biden valgte sittende sentralbanksjef Jerome Powell til en ny periode.

Shanghai SE-indeksen stiger på sin side. I Japan holder børsen stengt tirsdag.

Joe Bidens valg fikk innflytelse også over børsene i New York. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen nådde nytt rekordnivå da handelen begynte mandag, men snudde og begynte å falle kraftig siste time. Den stengte med et fall over én prosent.

Også den brede samleindeksen S&P 500 falt 0,3 prosent, mens industriindeksen Dow Jones endte flatt. Sistnevnte har ingen store utslag i førhandelen, mens både Nasdaq og S&P peker videre nedover tirsdag morgen norsk tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.