Renaissance Technologies er av Bloomberg blitt omtalt som «verdens beste hedgefond noensinne», og ble grunnlagt på 1980-tallet av milliardæren og matematikeren Jim Simons. Han er beskrevet som «tidenes beste Wall Street investor» av Wall Street Journal, og er ifølge Forbes USAs 21. rikeste person med en nettoformue på 21,6 milliarder dollar.

Hedgefondet, som ifølge WSJ forvalter rundt 75 milliarder dollar, bruker algoritmer for å systematisk finne lønnsomme mønstre – og dermed tjene store penger.

Flaggskipet i selskapet, fondet som går under navnet Medallion, ble opprettet i 1988 og er forbeholdt ansatte, tidligere ansatte og personer med tilknytning til firmaet. Med andre ord er det svært eksklusivt – og for ikke å snakke om lønnsomt.

Fra nyttår og frem til 14. april hadde porteføljen en avkastning på 24 prosent, skriver WSJ.

I mars, da børser verden rundt krakket, var porteføljen opp 9,9 prosent. Til sammenligning har den brede S&P 500-indeksen på Wall Street falt 11,4 prosent fra nyttår frem til midten av april. Medallion har ifølge Wall Street Journal nær 10 milliarder dollar under forvaltning.

Setter spørsmålstegn

Den ville oppturen kommer selv etter at heftige forvaltningsgebyrer er tatt med i betraktningen. Ifølge WSJ tar nemlig Medallion 36 prosent av avkastningen, i tillegg til fem prosent av alle midler som skytes inn i fondet.

Tar man vekk gebyrene har porteføljen en avkastning på 39 prosent fra nyttår frem til 14. april. Tross de heftige gebyrene lider ikke investorene noen nød. I og med at Medallion er eid av de ansatte, betyr det at avgiftene på en eller annen måte kommer tilbake til dem.

Likevel betyr det ikke at alt er rosenrødt i det hemmelighetsfulle hedgefondet. På ett tidspunkt i mars risikerte Medallion å gå med tap for året, før pilen pekte markant opp mot slutten av måneden. Kilder tett på firmaet som WSJ har vært i kontakt med, har uttalt at markedsuroen stiller spørsmål ved om den nylige oppturen kan fortsette i samme fart fremover.

Eksternt fond stupte

I tillegg til Medallion har Renaissance også fond som er tilgjengelig for eksterne investorer. Men de har ikke gjort det på langt nær like bra.

Ifølge investorer er The Renaissance Institutional Equities (RIEF), som handler amerikanske aksjer og har en indeksnær avkastning som mål, en nedgang på 10,4 prosent fra nyttår til 14. april.

Ifølge Bloomberg falt RIEF 14 prosent i første kvartal 2020, men har hentet seg godt inn så langt i april med en avkastning på fem prosent per mandag denne uken.

I en rapport skriver Renaissance at deres avanserte analysesystemer «krasjet» i mars, da børsuroen var som verst. Det samme skjedde for fondet i 2007, da den såkalte subprime-krisen sparket i gang finanskrisen.

– Renaissance er ikke magisk. Hvis marsboere invaderer jorden, så har de ingen modell for det, sier Nick Patterson, tidligere hedgefond-sjef, ifølge Bloomberg.

Renaissance er et av de mest respekterte hedgefondene på Wall Street, men også blant de mest hemmelighetsfulle. Ifølge Financial Times er kvartalsvise rapporter på hedgefond-sjefenes aksjeposisjoner én av få måter å følge med på hva som selges og kjøpes.

I motsetning til alle meglerhusene, bankene og fondene som holder til på Wall Street og Manhattan, har Renaissance tilhold et godt stykke utenfor finanshovedstaden – på landlige Long Island. Her sitter fondets ansatte, som også har litt ulik profil mange økonomer og analytikere i andre fond. De fleste ansatte i Renaissance er nemlig fysikere, matematikere og statistikere – og driver såkalte «kvante»-handel, der algoritmer og datasystemer styrer selskapets strategier og handel.

Hedgefondet har bygget mye av sitt renommé på ovennevnte Medallion, som mellom 1988 og 2018 hadde en gjennomsnittlig, årlig avkastning på 40 prosent etter avgifter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.