De amerikanske børsene åpnet med oppgang onsdag ettermiddag. Dette tiltok i styrke utover dagen og S&P 500 og Nasdaq steg til rekordnivåer, ifølge CNBC.

Slik endte de ledende amerikanske børsindeksene ved stengetid klokken 22 norsk tid:

  • Industritunge Dow Jones steg 0,83 prosent.
  • Den brede S&P 500 steg med 1,39 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,97 prosent.

En rekke selskaper har levert sterke kvartalstall det siste døgnet. Etter børsens stengetid tirsdag la strømmetjenesten Netflix frem knalltall. Netflix har nå over 200 millioner betalende abonnenter. Onsdag steg aksjen 17 prosent.

Morgan Stanley leverte over forventning da investeringsbanken la frem sine tall for fjerde kvartal 2020. Justert resultat per aksje kom inn på 1,92 dollar. Det var på forhånd ventet et resultat på 1,27 dollar per aksje, ifølge estimater innhentet av Refinitiv.

Men dagens største nyhet er innsettelsen av Joe Biden som USAs 46. president. Like før ble Kamala Harris historisk, som første kvinnelige visepresident i USA.

– Vi har igjen lært at demokratiet er skjørt, og demokratiet har seiret, sa Biden sin innsettelsestale.

Den nyinnsatte presidenten understreket videre viktigheten av å stå opp mot hat, lovløshet, rasisme, ekstremisme og innenlandsk terror. Han ba om at USA samler seg.

– Hele min sjel er i det å føre amerikanerne sammen og forene denne nasjonen. Jeg ber alle amerikanere om å bli med meg på dette, sa han.

Ifølge Marketwatch ble onsdag den beste maktovertagelsesdagen på Wall Street på 36 år.

Krisepakke og forutsigbarhet løfter markedene

Ifølge Storebrand-forvalter Olav Chen har innsettelsen av Biden og håpet om ytterligere stimuli drevet S&P 500 og Nasdaq til rekordnivåer.

– Det var en genuin frykt for at det skulle skje noe i forbindelse med overgangen og innsettelsen, mange fryktet borgerkrigslignende tilstander. Men overgangen har gått nokså knirkefritt mot slutten, selv om USA fortsatt er veldig polarisert, sier Chen.

Han poengterer at Biden-innsettelsen har vært priset inn en stund nå.

– Men den økonomiske effekten av at demokratene har flertall i Senatet er stor. Det vil føre til mer finanspolitisk stimuli, sier han.

Storebrand-forvalter Olav Chen sier at innsettelsen av Joe Biden som USAs nye president og håpet om ytterligere stimuli har drevet S&P 500 og Nasdaq til rekordnivåer.
Storebrand-forvalter Olav Chen sier at innsettelsen av Joe Biden som USAs nye president og håpet om ytterligere stimuli har drevet S&P 500 og Nasdaq til rekordnivåer. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Biden har tidligere presentert en krisepakke verdt 1900 milliarder dollar for å gjenreise økonomien i landet etter koronakrisen.

– Pakken er kjempeviktig for å holde hjulene i gang. Økonomien blir ikke immun mot korona på grunn av en slik pakke, men det bidrar til å holde aktiviteten oppe, sier Chen.

Han trekker også frem det USAs nye finansminister Janet Yellen sa under tirsdagens senatshøring, da hun argumenterte for krisepakken.

– Som tidligere sentralbanksjef fulgte folk med på hva hun sa. Det er moro å bruke penger og kjøre på med stimulipakker, men det må jo betales tilbake. Der er sentralbanken kjempeviktig. Hun argumenterte for å ta opp mer lån for å stimulere økonomien fordi rentene er lave, sier Chen, og legger til:

– Ser du over en lengre periode hvor markedet har steget som en rett strek, er det fordi pengetrykkingen har vært helt ekstrem, på grensen til galskap. Spesielt når krisetiltakene sjeldent rulles tilstrekkelig tilbake når man har gradvis har normalisert økonomien og de nesten blir permanente, sier Chen.

Slik blir det uten Trump

Olav Chen sier videre at det finnes nok av folk som mener demokratene og Biden er dårlige for økonomien, fordi de er redde for økte skatter, men poengterer at markedet ikke har reagert deretter.

– Det vil bli høyere skattetrykk med Biden, men det er ikke et 2021-tema, siden man står midt i en pandemi, sier han.

– Aksjemarkedene er alltid fremoverskuende, så de ser også på løftene om økt infrastrukturinvestering, i tillegg til at Biden fører til mindre usikkerhet i utenrikspolitikken, sier Chen og utdyper:

– Er det noe finansmarkedene hater er det usikkerhet, selv om de lærte Trump å kjenne gjennom fire år så var det alltid en fare for at det kom en tweet fra ham i løpet av natten som endret narrativet 180 grader. Med Biden får man mer tradisjonelle prosesser, istedenfor impulsdrevede tweets. Forutsigbarheten Biden bringer bidrar til å løfte markedene i dag.

– Hvordan blir det uten Trump?

– Jeg vil ikke si kjedeligere, men som markedsaktør har man jo måtte følge Trump på Twitter og være oppdatert på det han sier, sier Chen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er Donald Trump siste presidenttale: – Ha et bra liv, vi sees snart
Avtroppende president Donald Trump har forlatt Det hvite hus som president for siste gang. Han deltar ikke på innsettelsesseremonien til Joe Biden.
04:10
Publisert: