Mandag ble det endelige beløpet i Norwegians kapitalinnhenting klart: Inntil seks milliarder kroner i friske penger skal skytes inn i flyselskapet, som gjennom våren har vært gjennom en omfattende rekonstruksjon- og konkursbeskyttelsesprosess.

Milliardær John Fredriksens private investeringsselskap Geveran Trading er en av de seks såkalte hjørnesteinsinvestorene, som til sammen har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 2,9 milliarder kroner i kapitalinnhentingen.

De andre fem hjørnesteinsinvestorene er:

  • Sundt-familiens investeringsselskap Sundt as.
  • Ludvig Lorentzen og tilknyttede.
  • DNB Asset Management.
  • Folketrygdfondet.
  • Nordea Investment Management.

– Dette er en dialog som har gått med alle partene over en periode, sier finansdirektør Geir Karlsen.

Kursen i kapitalutvidelsen er satt til 6,26 kroner, og det skal utstedes nesten én milliard nye aksjer i selskapet.

Fredriksen-forbindelse

Karlsen har selv jobbet tett på John Fredriksen, blant annet i tankrederiet Frontline tidlig på 2000-tallet. Karlsen var dessuten finansdirektør i Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean da finanskrisen rammet shippingbransjen i 2008.

Karlsen vil ikke kommentere dialogen med sin gamle sjefs selskap spesifikt.

Å få med Fredriksen og de andre har vært viktig for den dramatiske redningsaksjonen som har pågått i retten i Dublin og Oslo, slår han imidlertid fast.

Konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian.
Konsernsjef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian. (Foto: Mikaela Berg)

– Som en del av planen vi la frem i den irske examiner-prosessen samt den norske rekonstruksjonen så var ett av elementene at vi måtte hente kapital. For at planen skulle bli godkjent var det viktig at vi hadde hjørnesteinsinvestorer som signaliserte solid interesse for vår forretningsplan, sier Karlsen.

Norwegian-aksjen var mandag ettermiddag notert til rundt 55,70 kroner på Oslo Børs, noe som priser aksjene i dagens selskap til totalt litt over 2,2 milliarder kroner.

Tok kontakt med Norwegian

DN har vært i kontakt med administrerende direktør Jakob Iqbal i Sundt as. Han skriver i en epost at det var de som tok kontakt med Norwegian for å delta som hjørnesteinsinvestor.

Iqbal forteller at Sundt har vært i en løpende dialog med Norwegian og rådgivere siden i fjor høst.

– Vi har en historie for langsiktighet i våre større investeringer som Pandox og Eiendomsspar. Vi tror Norwegian er meget godt posisjonert etter restruktureringen, skriver Iqbal.

– Selskapet får nå en sterk balanse og konkurransedyktig kostnadsbase. Dette sammen med en sterk merkevare og fokus på lønnsomme ruter utfra Norden gjør at vi går inn med et betydelig beløp i emisjonen, fortsetter han.

Tre tegningsretter for hver andre aksje

Flyselskapet la frem førstekvartalstall forrige uke som viste et tap før skatt på 1,2 milliarder kroner.

Norwegian har som kjent vært gjennom en konkursbeskyttelsesprosess i Norge og Irland denne våren, og sikret formell godkjennelse for rekonstruksjonsplanen i midten av april. Allerede da hadde selskapet kommunisert at det ville hente inn mellom 4,5 og fem milliarder kroner i frisk kapital, et beløp som senere ble oppjustert.

Toppsjef Jacob Schram antydet at den endelige kapitaløkningen ville bli på seks milliarder allerede i april. Han sa den gangen til DN at det var flere forhold som lå til grunn for at beløpet ble oppjustert.

I mandagens melding skriver Norwegian at alle eksisterende aksjonærer registrert i VPS innen utgangen av 4. mai vil bli tilbudt tre tegningsretter for hver andre aksje de eier. Selskapet venter at, dersom alt går som det skal, så vil kapitalinnhentingen bli ferdigstilt og de nye aksjene vil bli utstedt på eller rundt 26. mai.

Det er DNB Markets og ABG Sundal Collier som bistår selskapet med kapitalinnhentingen, fremgår det.

«Gode muligheter til å kaste bort penger»

Reaksjonene lot ikke vente på seg på mikrobloggtjenesten Twitter etter at nyheten sprakk. Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea svarer på en melding der han er tagget:

«Nope. Det er så enkelt og så sykt», på spørsmål fra en annen Twitter-bruker om den såkalte pre-money-prisingen av selskapet. Næss har vært en av Norwegian-aksjens store kritikere, og uttalte til DN i desember i fjor at «man har mye bedre odds på lotto», og sa at han hadde vært «oppgitt over den aksjen lenge».

Porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management har også kommet med sitt syn på nyheten, og skriver i en Twitter-melding at det er «gode muligheter til å kaste bort penger».

Brenner opp penger

Gjennom fjoråret ble kassen tappet for hver måned – det meste av tiden med 300-500 millioner kroner i måneden. I fjerde kvartal i fjor brant selskapet cirka 250 millioner kroner i måneden.

Selskapet har varslet at kontantstrømmen også vil være negativ frem til virksomheten gjenåpnes senere i år.

Den nye forretningsplanen handler legger til grunn at etterspørselen skal komme gradvis tilbake gjennom den viktige sommersesongen frem til slutten av august.

Samtidig må Norwegian takle den nye utfordreren Flyr – startet av flyarving Erik G. Braathen – som planlegger å starte billettsalget i slutten av mai og ha første flyvning fra Oslo til Tromsø 30. juni.

I dag er ti fly i drift, og det skal økes til cirka 50 fly i takt med gjenåpningen av grensene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.