Tankrederiet Frontline, hvor milliardær og investor John Fredriksen er hovedeier, fikk i første kvartal et resultat før skatt på 165 millioner dollar (1,6 milliarder kroner). Det er en oppgang fra 40 millioner dollar i samme periode i fjor.

Driftsinntektene endte på 412 millioner dollar i kvartalet, opp fra 238 millioner dollar i samme periode i fjor.

Milliardutbytte

John Fredriksen er kjent for å være en aksjonærvennlig eier. Frontline har besluttet å betale et utbytte på 0,70 dollar per aksje i kvartalet. Det tilsvarer en utbyttebetaling på totalt 1,4 milliarder kroner.

For John Fredriksen og hans Hemen Holding kontrollerer 40 prosent av Frontline og får således 560 millioner kroner i utbytte.

Selskapet melder også at det vurderer å inngå en aksjedistribusjonsavtale (ATM) med tilbud og salg av aksjer for inntil 100 millioner dollar, skriver TDN Direkt.

Frontline har ikke intensjon om i selge noen aksjer under en ATM-ordning med dagens aksjekursnivå.

I kvartalsrapporten fremkommer det at Frontline har dekket 75 prosent av sine spot VLCC-dager i andre kvartal på 92.500 dollar per dag. Dermed ligger det an til at også andre kvartal blir et svært godt kvartal for rederiet som nå anslår en break-even, eller balansepris om du vil, på i snitt 18.600 per dag for den totale flåten i 2020.

For rederiets VLCC-er (very large crude carriers) anslås en break-even på 22.000 dollar på kontantbasis for timecharter-ekvivalente rater i 2020.

Beste siden 2008

Årsaken til det sterke kvartalet er koronavirusets kraftige påvirkning på oljemarkedet, koblet med oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland.

«Da oljeimporten til Kina begynte å synke, snudde markedet seg kraftig oppover ettersom forventede produksjonskutt ikke materialiserte seg og store produsenter i stedet økte sin produksjon. Da Saudi-Arabia kuttet salgsprisen for deres crude-olje hadde førte tørsten etter billig crude til at kjøpere ville sikre oppbevaring i den arabiske Gulfen», skriver Frontline i kvartalsrapporten.

– Frontline hadde et av sine sterkeste kvartaler siden 2008 midt i ekstreme volatilt rateforhold, sier administrerende direktør Robert Hvide Macleod.

Han sier den sterke utviklingen har fortsatt inn i andre kvartal.

– Vi har sikret noen veldig attraktive time charters og vi vil fortsette å lete etter muligheter for «periode charter» fremover, sier Frontline-sjefen.

Frontline har frem til nå hatt en stor andel av sine båter i det såkalte spotmarkedet, der rederne og oljekjøperne daglig finner hverandre for å avtale frakt av olje. Nå vil altså rederiet redusere sårbarheten til dette kortsiktige markedet, som svinger mye, og heller inngå lengre kontrakter som sikrer båtene fraktoppdrag i måneder fremover, såkalt «time charter».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.